Festival filozofie končí

festiv copyPočátkem měsíce června začal již 16. ročník Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí. A tento týden končí.

Ve čtvrtek 2. června se v prostorách velkého sálu Jupiter clubu uskutečnilo slavnostní zahájení. Přítomné diváky večerem provázela moderátorka České televize Jana Peroutková. Na pódiu se postupně ujali slova mimo jiné starosta města Alexandros Kaminaras, ředitel Filosofického ústavu Akademie věd České republiky, Ondřej Ševeček, náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný.
Na projevy volně navázala první festivalová přednáška Soukromé jako protiklad veřejného. Jakou ve věcech veřejného kontra soukromého máme kontrolu, jaká práva, jaké jistoty?
Nejenom na tyto otázky se snažili najít odpověď vrcholní představitelé justice, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka. Zahajovací večer završilo divadelní představení Macabre! aneb Tajemství loňských státnic, které na malou scénu Jupiter clubu dovezlo filozofické divadlo při Katedře filozofie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
O víkendu program pokračoval přednáškou v Jupiter clubu, pohádkou na zámku a koncertem v nové synagoze.
Netradiční byl také koncert, v němž zazněly písničky od Karla Kryla, který se uskutečnil v jídelně zámku. Dále se představili jako již tradičně představitelé veřejného i politického života jako například ekonom Tomáš Sedláček či kněz Zbigniew Czendlik a spousta dalších.

-red-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru