V kraji se zvýšil počet tragických nehod

policie zatah vysilackaV průběhu prvních pěti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina 1 942 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet zvýšil, a to o 11 %, což představuje nárůst o 190 dopravních nehod.


Letošní dopravní nehody si vyžádaly již čtrnáct obětí, když dvanáct účastníků zemřelo bezprostředně při ní a dvě osoby zemřely na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Za negativní jev dopravní policisté považují skutečnost, že se v našem kraji v letošním roce výrazně zvýšil počet dopravních nehod s tragickými následky. Celkem 33 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku také výrazný nárůst počtu těžce zraněných osob, a to o 94 procent. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 117 325 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 je o devět procent vyšší.
V 56 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a v jednom případě, že byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Příčiny dopravních nehod: jednoznačně vede nesprávný způsob jízdy v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují.
Celkem 852 nehod bylo nezaviněných ze strany řidiče. Ve většině případů (831 dopravních nehod) se jednalo o srážky vozidel s lesní zvěří. Tyto nehody tak dlouhodobě tvoří více než třetinový podíl na celkovém počtu dopravních nehod – za prvních pět měsíců se konkrétně jedná o více než 43 procent z celkového počtu nehod.
Za prvních pět měsíců letošního roku jsme vyšetřovali také nehody, na nichž mělo účast celkem 42 motocyklistů, ve 26 případech motocyklisté nehodu zavinili. Dva motocyklisté při nehodě zemřeli, tři se těžce zranili, třiatřicet motocyklistů utrpělo lehké zranění a pouze čtyři vyvázli z nehody bez zranění. Ve dvou případech policisté u motocyklistů – viníků nehody – zjistili přítomnost alkoholu v krvi.
Za prvních pět měsíců letošního roku jsme vyšetřovali také nehody, na nichž mělo účast celkem 45 chodců, ve třinácti případech chodec nehodu zavinil. Dva chodci při nehodě zemřeli, osm chodců se při nehodě těžce zranilo a 33 chodců utrpělo při střetu s vozidlem lehké zranění. Pouze dva chodci vyvázli bez zranění. Ve dvou případech policisté u chodců – účastníků nehody – zjistili přítomnost alkoholu v krvi.
Od začátku roku do konce května vyjížděli policisté v našem kraji vyšetřovat nehody, na nichž mělo účast 39 cyklistů, když 30 cyklistů nehodu zavinilo. Jeden cyklista při nehodě zemřel, jeden se těžce zranil a dalších 34 cyklistů utrpělo lehké zranění a pouze tři cyklisté vyvázali z nehody bez zranění. V pěti případech policisté zjistili, že cyklista – viník dopravní nehody – byl v době nehody pod vlivem alkoholu.
-pol-

TabNehody

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru