Ředitel SÚRAO, který chtěl na Vysočině stavět jaderné úložiště, je ve vazbě

SURAOO výstavbě jaderného úložiště mimo jiné také v lokalitě Horka na Třebíčsku, která je poměrně blízko Velkého Meziříčí, jsme v našem týdeníku již několikrát informovali. Stejně tak o tom, že tamní lidé proti zmíněné výstavbě razantně protestují.

Před nedávnem vyšla najevo kauza, která s úložištěm souvisí. Úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má stát asi sto miliard korun. Jenže vyvstal problém – ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která tento obrovský projekt připravuje, je už pár týdnů ve vazbě. Důvodem má být ovlivňování veřejných zakázek na odborné průzkumy lokalit, kde by úložiště mohlo vzniknout.
Uvedl to Žďárský deník, který se tématu věnuje.
Vytipované lokality jsou celkem čtyři, z toho dvě na Vysočině. Lidé z těchto míst proti výstavbě úložiště dlouho bojují – a uvalení vazby na ředitele SÚRAO je prý vlastně ani nepřekvapuje.
„O metodách práce SÚRAO jsme měli velké pochybnosti již dlouhou dobu. Obvinění pouze potvrzuje, že se dotyční neštítí ničeho včetně korupčního jednání a manipulace zakázek za desítky až stovky milionů korun,“ myslí si například někteří občané na Třebíčsku, kde stát uvažuje o výstavbě úložiště zvaného Horka. To by se nacházelo i poměrně blízko Velkému Meziříčí.
Podle tamních občanů by se měl schválit zákon o hlubinném úložišti. Ten by respektoval požadavky dotčených obcí a jejich obyvatel. „Jinak spory a konflikty neustanou,“ vysvětlují místní, „ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo konečně opustit nesmyslný koncept hlubinného ukládání. Chce to začít investovat do výzkumu následného energetického využití vyhořelého jaderného paliva. Tím by se z veřejných rozpočtů ušetřilo mnoho financí,“ dodávají.
Podobného názoru jako obyvatelé Horky jsou i lidé z lokality Hrádek. Tak stát pojmenoval druhé místo na Vysočině. Nachází se v okolí Dolní Cerekve na Jihlavsku. Mezi dotčené obce patří i Rohozná.
„Nevím, zda v obvinění jde skutečně o hlubinné úložiště. Ale byli bychom rádi, aby se zlepšila komunikace ze strany SÚRAO. Ta se za ty čtyři ředitele, které jsme ve vedení SÚRAO zažili, vůbec nezměnila,“ podotýká starostka Rohozné, která rovněž volá po zmíněném zákonu o hlubinném úložišti.

Ve Francii to mají propracovanější

Starostka naopak kvituje, že se dotčených obcí nedávno zastal Kraj Vysočina. Ani hejtman z obvinění ředitele není nadšený. „Důvěryhodnosti to lidem ze SÚRAO rozhodně nepřidá,“ souhlasí a zároveň uvádí svou vlastní zkušenost z návštěvy Francie v nedávné době. Tam navštívil budoucí lokalitu pro ukládání francouzského jaderného odpadu.
„Mají to mnohem propracovanější. Úložiště připravují tak, aby se do něj později dalo vstoupit. Bude­‑li v budoucnu taková technologie, která odpad dokáže ještě nějak zpracovat, mohou ho využít i za desítky let. Další věc je daleko lepší komunikace. Podle mě se SÚRAO mělo soustředit pouze na technické záležitosti a komunikaci s dotčenými obcemi svěřit třeba nějaké agentuře,“ domnívá se Schrek.
V Radě SÚRAO zasedá i předseda spolku Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš. „Obávám se, aby se kvůli kauze pana ředitele výběr konečné lokality nezpomalil. Jsou s tím totiž spojené i další kroky, a my proto musíme pokračovat dál,“ vysvětluje Jonáš s tím, že o ředitelově obvinění také nemá informace.
„Na další jednání jedu 24. června. Budu chtít, aby nám řekli, co se vlastně děje,“ doplňuje.
SÚRAO spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. To vedením SÚRAO nyní pověřilo ministrova náměstka Tomáše Ehlera.
„Nicméně musíme počkat, až zde bude nový ředitel. Na činnost SÚRAO však vazba obviněného ředitele nemá žádný vliv,“ ujišťuje mluvčí SÚRAO Martina Bílá
Na webu Ministerstva průmyslu a obchodu bylo 6. června publikováno výběrové řízení na nového ředitele SÚRAO.
Připr. red. ML (Zdroj: zdarsky.denik.cz a MPO)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru