Záchranáři ve Velkém Meziříčí připravili ukázku havárie auta s koloběžkou

den zachranaruJiž tradiční akce se všemi složkami integrovaného záchranného systému (IZS) proběhla ve čtvrtek 8. září 2022 na náměstí ve Velkém Meziříčí. Zvědavým divákům z mateřských a základních škol, ale i z řad široké veřejnosti, se během dopoledního programu předvedli záchranáři, hasiči, policisté i městští strážníci. Nechybělo ani stanoviště dopravní prevence BESIP.


Letos jsme si pro malé i velké diváky, kteří se na akci přišli podívat, připravili simulovanou ukázku zásahu u dopravní nehody osobního vozidla s koloběžkou. Jsou to totiž právě řidiči koloběžek, kteří způsobují záchranářům rok od roku větší vrásky na čele. Jen za letošní prázdniny zasahovaly naše posádky u více jak dvou desítek takových případů a všeobecně lze říci, že jejich počty mají stoupající trend.

Autentická podívaná

Vystrašený řidič osobního auta, věrohodně namaskovaná figurantka a opodál ležící koloběžka – autenticky vypadající situace, kterou s napětím sleduje celé náměstí. Už od začátku je zřejmé, že stav zraněné dívky bude vážný. „Nepoužila ochrannou přilbu a po střetu s vozidlem utrpěla zranění hlavy s následným bezvědomím,“ zahajuje komentovanou ukázku lékař záchranné služby Michal Pačiska. V té chvíli už se na náměstí sjíždějí hasiči, policisté i záchranáři a předvádějí, jak důležitá je při podobné události spolupráce všech složek IZS. „Chtěli jsme divákům a hlavně dětem ukázat, co se může stát, když podcení použití bezpečnostních prvků, ať už při jízdě na kole či koloběžce,“ říká lékař Pačiska.
Ukázky své práce předvedli na náměstí ve Velkém Meziříčí také příslušníci Hasičského záchranného sboru a policisté se cvičenými psy.
Po skončení ukázek si mohli diváci prohlédnout vybavení vozů jednotlivých složek IZS a také Městské policie. V našem stánku pak měli možnost vyzkoušet si resuscitaci u dítěte i dospělé osoby a nechyběla ani prezentace automatického externího defibrilátoru, který se používá při náhlé zástavě oběhu.
Petr Janáček, foto: zdroj ZZS

den zachranaru defibrilatorden zachranaru raneny

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru