V Měříně probíhal anonymní volební průzkum

VolMerinBěhem minulého víkendu se konaly komunální volby a v některých obvodech lidé volili také senátory. Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU) v Brně při té příležitosti prováděla výzkum veřejného mínění, takzvaný exit poll. Ten probíhal napříč celou naší republikou ve vybraných městech a obcích. Jednou z nich byl také Měřín.

Volební komise byly dopředu o provádění průzkumů informovány.
V obci Měřín vyplnilo anonymní dotazník, který obsahoval 23 otázek, celkem za oba dva dny 120 voličů. Průzkum, jenž prováděl student FSS MU s jedním dobrovolníkem, proběhl bez problémů, oslovení lidé reagovali pozitivně. Někteří zejména dříve narození voliči by rádi dotazník vyplnili, ale bohužel jim v tom bránila absence brýlí. Výsledky výzkumu, a to včetně zmíněného Měřína, budou po zpracování publikovány na webu Masarykovy univerzity.
-red ML-

Co je exit poll

Exit poll je výzkum (průzkum veřejného mínění), kdy jsou během voleb dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností. Na rozdíl od předvolebních průzkumů, kdy jsou lidé dotazováni na to, koho plánují volit, u exit pollu odpovídají na to, koho právě volili. Exit poll je prováděn nezávislými agenturami kvůli co nejrychlejšímu naznačení skutečných volebních výsledků – výsledky exit pollu jsou obyčejně zveřejněny ihned po uzavření volebních místností, zatímco konečné výsledky voleb mohou být k dispozici až za několik hodin, nebo dokonce dní.
Exit poll je většinou ve formě buď ankety, vhozením lístku s kandidátem do urny nebo výběrem jména na volebním stroji. Výsledky exit polls bývají velmi přesné (mnohem přesnější než volební předpovědi), většinou se neliší o více než 2 %. Výsledky exit pollu jsou důležité také pro další analýzu voleb, např. umožňuje zjistit sociodemografický profil voličů, kteří přišli k volbám, případně profil voličů jednotlivých stran. V ČR byly výzkumy exit poll zjišťovány v každých parlamentních volbách od r. 1990.
-zdroj: Wikipedie-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru