Kraj Vysočina podporuje spolupráci na projektu Paměť národa

PametKraj Vysočina a zapsaný ústav POST BELLUM podepíší memorandum o spolupráci. „Podpis memoranda je pro nás prestižní záležitostí a ze strany kraje jde o vyjádření symbolické podpory projektu Paměť národa, který zaznamenává vzpomínky a odkazy pamětníků 20. stolení,“ přiblížil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Kraj v memorandu deklaruje, že chce pomáhat při natáčení, uchovávání a prezentování vzpomínek obyvatel Kraje Vysočina a vzpomínek vážící se k tomuto kraji, zároveň chce podporovat společné osvětové akce pro studenty i veřejnost.
V rámci projektu Paměť národa jsou už 20 let nahrávány, sbírány a zaznamenávány vzpomínky pamětníků zásadních událostí 20. století, ať už v audio nebo video verzi, s cílem uchovat je pro další generace. V Kraji Vysočina do projektu zapojilo už několik středních škol, které jednak hledají a natáčí příběhy konkrétních lidí, nebo jako Gymnázium Třebíč organizují Běh pro Paměť národa. Stejnou aktivitu plánují do budoucna zorganizovat také studenti a učitelé z jihlavského gymnázia. „Studenti gymnázií z Havlíčkova Brodu, Třebíče a Moravských Budějovic už pro Paměť národa zpracovali 32 příběhů pamětníků. V rámci projektu Příběhy našich sousedů mají za úkol nejen najít a vyzpovídat zajímavou osobnost ze svého okolí, ale také vyprávění zaznamenat a zároveň prozkoumat dostupné materiály v archivech. Výsledkem je pak rozhlasová, televizní nebo psaná reportáž, kterou studenti odprezentují před veřejností,“ popisuje krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala.
Nejbližší pobočky neziskové organizace POST BELLUM sídlí v Českých Budějovicích a Hradci Králové, její pracoviště se nachází i v Pardubicích. Není vyloučeno, že v budoucnu by mohlo vzniknout kontaktní místo také na Vysočině. Slavnostní podpis memoranda se plánuje při konání Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava na konci října.
https://www.pametnaroda.cz/cs
https://institut.pametnaroda.cz/
-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru