Jednotnou nabíječku pro mobilní zařízení schválil Evropský parlament

NabijeckyEvropský parlament schválil jednotnou nabíječku pro všechny mobilní telefony a tablety. Novým standardem bude USB port typu C, který umožňuje kvalitní nabíjení i datové přenosy.

Zákazník bude mít na výběr, zda zakoupit nové zařízení s nabíječkou nebo bez ní. Je to dobrá zpráva pro spotřebitele i pro planetu – kvůli vyhazování nepoužívaných nabíječek vzniká v EU každoročně na 11 tisíc tun elektron. odpadu.
Nejpozději do konce roku 2024 budou muset být všechny mobilní telefony, tablety a fotoaparáty prodávané v EU vybaveny nabíjecím portem USB­‑C. Na jaře 2026 se tato povinnost rozšíří i na notebooky. Nový předpis, který poslanci v úterý přijali 602 hlasy (13 hlasovalo proti a 8 se zdrželo), je součástí širších snah EU o snížení množství elektronického odpadu. Současně chce Unie také pomoci spotřebitelům v tom, aby se při nákupu mohli rozhodovat i podle ekologických kritérií.
Spotřebitelé tak už nebudou potřebovat další nabíječku, kdykoli si pořídí nové zařízení. Jednotná nabíječka totiž bude kompatibilní s řadou malých a středně velkých přenosných elektronických zařízení. Portem USB­‑C budou muset být vybavena všechna zařízení bez ohledu na jejich výrobce: mobilní telefony, tablety, digitální fotoaparáty, sluchátka, náhlavní soupravy, přenosné herní konzole a reproduktory, čtečky e­‑knih, klávesnice, myši, přenosné navigační systémy a laptopy – tedy všechna zařízení o výkonu do 100 W napájená kabelem.
Všechna zařízení, která podporují rychlé nabíjení, se budou nabíjet stejnou rychlostí. Uživatelé je tak budou moci nabíjet stejně rychle s jakoukoli kompatibilní nabíječkou.

-red, zdroj: EP-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru