Z Velkého Meziříčí došel na Sněžku v rekordním čase. Sáhl si ale až na dno svých sil

SnezkaFejtZa jak dlouho lze zvládnout dojít pěšky z Velkého Meziříčí až na vrchol Sněžky? Trasa čítá podle mapy 181 kilometrů. Pětadvacetiletý Tomáš Fejt z Velkého Meziříčí ušel celkem 196 kilometrů z našeho města až na vrchol hory za 3 dny a necelou hodinu.

Na začátku byla sázka s kamarádem, že zmíněnou trasu zvládne za 75 hodin, poté velké odhodlání, a pak už jen úporná prosba směrem k nebesům, aby to bez následků na zdraví zvládl…
A podařilo se – dokonce i o něco dříve. Sázku tedy mladík vyhrál, a dokonce tím namotivoval svého kamaráda k tomu, že i on sám se o něco podobného také pokusí.
„Počátečním impulzem bylo to, že můj kamarád z Třebíče má známého, jehož syn trpí svalovým onemocněním, a přesto se rozhodl, že trasu na Sněžku uběhne za den a čtvrt. Když jsem to slyšel, tak jsem řekl, že já to za tři dny ujdu. A od toho se všechno další odvíjelo, nakonec jsme se vsadili, že na to budu mít zmíněné 3 dny a 3 hodiny,“ říká na úvod Tomáš Fejt.
Podle svých slov vyrazil z Velkého Meziříčí ve středu 28. září v 10 hodin dopoledne. Na vrcholu Sněžky stanul v sobotu 1. října v 10.45 hodin. Podle sázky tam měl být nejpozději ve 13 hodin. Cesta byla dlouhá, včetně některých úseků, jenž musel obcházet, celkem 190 kilometrů plus 6 kilometrů samotný výstup na horu. „Dolů jsem ale sešel už jenom 2 kilometry, a poté jsme sjeli lanovkou. Celé už bych to fakt nedal,“ přiznává Tomáš.
Toho na cestě doprovázela jeho přítelkyně Nikola s autem, v němž vezla zejména pomůcky k regeneraci. Na poslední části tripu se připojil také Tomášův otec Petr, který jel většinou na kole a na Sněžku už stoupal se synem pěšky také.

Putoval přes několik krajů

Tomáš vyrazil z ulice Novosady ve Velkém Meziříčí, pokračoval do Žďáru nad Sázavou, a pak do Benátek, v obci Stružinec přecházel již do Pardubického kraje, poté zamířil do Slatiňan, Chrudimi a k večeru dorazil do Pardubic a večer do Hradce Králové, kde regeneroval a přespal na hotelu. Ráno v sedm hodin 30. září vyrazil z Hradce přes Habřinu, Hřibojedy v okrese Náchod, Dvůr Králové, Výšinku až do Trutnova, a poté do Pece pod Sněžkou, kam přišel v pátek před druhou hodinou noční.
V sobotu ráno po snídani se kolem deváté vydal na šestikilometrovou cestu k vrcholu. Tam vystoupal v 10.45. „A dal jsem si tam vítězné pivko,“ vzpomíná nadšeně Tomáš Fejt.

Po padesáti kilometrech přišla krutá svalová horečka

Že by celé pěší putování bylo procházkou růžovým sadem, se rozhodně říct nedá. Jak sám Tomáš přiznává, když přepálil první etapu, dostal krutou svalovou horečku. „Dnes už bych to udělal jinak, rozhodně bych zvolnil velké tempo, které jsem nasadil první den, což bylo kolem šesti kilometrů za hodinu. Teď bych dal tak maximálně pět. A pak bych si udělal určitě přestávku po 30 kilometrech, aspoň půl hodinku,“ vypočítává pár příkladů, co by nyní udělal jinak.
Jaké rady by dal těm, kteří by podobnou cestu chtěli zkusit, si můžete přečíst v příštím čísle.

Připravila: Iva Horká. Foto: archiv TF

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru