Bohdalov hostil největší venkovní výstavu zvířat v České republice

VýstavaBohd3Na tři tisíce hospodářských i drobných zvířat se sjelo na krajskou výstavu do Bohdalova, aby byla možnost je nejenom posoudit, a tím vybrat nejlepší jedince do dalšího chovu, ale také aby se chovatelství přestavilo široké veřejnosti.


Již tradičně první říjnový pátek probíhalo posuzování zvířat, ale zároveň výstaviště přivítalo na tři stovky dětí z různých školských zařízení. Měly možnost si nejenom prohlédnout celé výstaviště, ale připraven pro ně byl i pestrý doprovodný program, např. ukázky výcviku psů, do kterého se mohly i aktivně zapojit. Dále také králičí hop nebo seznámení s chovem terarijních zvířat. Všechna vystavená zvířata si také mohly pohladit, či třeba i pochovat. Starší děti z místní základní školy se také přímo účastnily posuzování a dozvěděly se tak, co všechno se u jednotlivých druhů sleduje a jak se co hodnotí.

Pozornost si vysloužila mimo jiné i oslice
Víkend potom již patřil široké veřejnosti z České republiky i ze zahraničí, která měla možnost si nejenom prohlédnout jednotlivé expozice, ale řadu z vystavených zvířat si také zakoupit a založit tak nový chov, či obnovit si chovný materiál. Velkou pozornost vyvolal vystavený osel, lépe řečeno oslice. Navíc byla velmi krotká a trpělivě se nechala hladit velkými i malými, podobně jako i vystavené ovce a kozy. Divácky atraktivní byla také slepička se svými kuřátky. Obzvlášť roztomilé bylo, když se kuřátka schovala pod křídla kvočny a vykukovaly jim jenom hlavičky, kterými zvědavě pozorovaly, co se kolem děje. Svojí pestrobarevností a rozličným zpěvem poutalo pozornost také exotické ptactvo.

Součástí byl i králičí hop či dogdancing
I během víkendových dnů byl připraven bohatý doprovodný program. Děti z místního kroužku králičího hopu po oba dva dny v tělocvičně základní školy připravily pro návštěvníky program a umožnily jim si jejich závodníky i pohladit. Pan Tomáš Báča seznámil návštěvníky s terarijními zvířaty a otestoval jejich odvahu. A jak se ukázalo, těch odvážných se našla velká řada, ať již mezi dospělými, tak i mezi dětmi. Divácky atraktivní byla také ukázka psích sportů jako je dogdancing, hoopers a puller a následně si pejsky pohladit nebo jim puller házet, což bavilo nejenom pejsky, ale zvláště dětské publikum. Pro děti byla k dispozici také nafukovací skluzavka, dětský kolotoč nebo dílničky pro děti.

Lidé využili také nákupů na farmářských a řemeslných trzích
Tradiční součástí výstavy Vysočiny jsou již také Farmářské a řemeslné trhy. Ve více jak třiceti stáncích mohli zákazníci nakoupit od ovoce, zeleniny, včelích produktů, bylinek, koření, koláče, sýry, masné výrobky, chovatelské a zahrádkářské potřeby, výrobky z ovčí vlny a řadu dalších. Byla zde možnost se dozvědět něco více o včelách a podívat se přes sklo na život v úlu.

Zřejmě si ani všichni neuvědomili, že měli možnost se osobně setkat se spisovatelkou Zdeňkou Šiborovou, která se ve svých dětských knížkách snaží, aby se děti dokázaly dívat kolem sebe a naučily se vnímat krásy naší přírody. A věříme, že i ona zde načerpala spoustu inspirace pro svoji nově připravovanou knihu.

Kdo chtěl, mohl nahlédnout do Pyramidy jednoty

Již po šesté také proběhl při výstavě Den otevřených dveří v největší ozdravné pyramidě v České republice – Pyramidě jednoty, které se v Bohdalově nachází.Začínající babí léto výstavě přálo, a tak Výstava Vysočiny byla příjemným víkendovým výletem nejenom pro chovatelské odborníky, ale i pro rodiny s dětmi. Věříme, že zde všichni strávili příjemný čas, dozvěděli se mnoho nového, načerpali spoustu inspirace a celou výstavu si užili. Protože i to je vždy cílem bohdalovských pořadatelů při přípravě této akce.

Marie Ondráková. Foto: archiv MO

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru