O Berlusconim a Meloni i jejich politice píše čtenářka z Itálie

berlusconiPředčasné parlamentní volby vyhrála v Itálii pravice, aliance FdI, Lega, FI a NM získala dohromady 44 % hlasů.
Nejvíc zabodovala středně pravicová strana Bratři Itálie – FdI, v čele s Giorgiou Meloni, která měla 26 procent, volili ji hlavně pracující občané.
Druhá skončila středolevicová Demokratická strana – PD s 19 procenty.


Třetí se umístilo s 15 procenty Hnutí pěti hvězd – M5S v čele s Giuseppem Contem, který s pomocí Saviniho předčasné volby vyvolal. Tato strana měla velkou podporu na jihu země, protože za své vlády vytvořila nemalé sociální výhody pro nepracující občany.
Pro Meloni nastal nelehký úkol sestavit novou vládu. Stařík Berlusconi, jehož strana FI získala ve volbách jen 8,3 %, jí však působil nemalé problémy. Vyslovil přání být prezidentem Senátu, ale Giorgia Meloni stanovila Ignazia La Russa. Když byl potom zvolen, tak ho Berlusconi při první příležitosti poslal do prd…
berlusconi samDále Meloni požádal o ministerstvo spravedlnosti, protože tam má ještě otevřené účty anebo ministerstvo komunikace, protože vlastní několik televizních kanálů. Ani v tom mu nevyhověla. Nakonec ji požádal, aby přidělila ministerstvo zdravotnictví jeho věrné kamarádce Ronzulli, i to mu Meloni zamítla. Bývalý kavalír nosí vždy s sebou bílé listy, na které si píše poznámky. Svoji nespokojenost vyjádřil tak, že na jeden z nich napsal: Giorgia je umíněná, panovačná, arogantní a urážlivá. Potom položil list tak, aby ho mohli novináři vyfotit. Na tuto provokaci Giorgia Meloni novinářům odpověděla, že si tam zapomněl ještě napsat: „Nenechá se vydírat“.
Aby rozčilený Berlusconi Meloni ještě víc naštval, veřejně prohlásil, že mu k jeho osmdesátým šestým narozeninám ruský prezident Putin poslal 20 lahví vodky a milý dopis a on mu to oplatil lahvemi Lambrusca a také mu napsal milý dopis.
Bohužel Meloni těch jeho 8,3 procent potřebuje, a tak ho nemůže poslat do háje. On těžko snáší, že mu na stará kolena vládne žena. Někteří lidé prostě musí škodit až do posledního dechu.
I přes Berlusconiho rozmary a nespokojenost se Meloni v pátek 21. 10. podařilo sestavit novou vládu a v neděli 23. 10. jí Mario Draghi předal svůj post. Tímto má Itálie poprvé premiérku ženu. Je inteligentní a schopná, občané od ní očekávají, že vyřeší problémy zdevastované země, ale vzhledem k zoufalé situaci to asi půjde velice pomalu.
Neměla to v životě lehké, otec ji a její matku opustil, když jí byl rok. Musela pracovat jako uklízečka a barmanka, aby si vydělala na studia. Je to osoba, která se vypracovala sama vlastními silami. Přála bych jí, aby jí už ten protivný megaloman Berlusconi dal pokoj a mohla v klidu pracovat.
Jitka Totti

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru