O známém herci s pseudonymem Terenc Hill píše čtenářka z Itálie

Hill Terenc_1Známý italský herec Terence Hill vlastním jménem Mario Girotti se narodil v Benátkách 29. 3. 1939. Objevil se v mnoha nenáročných, avšak ve své době velice úspěšných komediích, které se často promítaly v někdejším Československu. Vzpomínám, jak jsem na ně s nadšením jako adolescent chodila do kina ve Velkém Meziříčí, bylo vždy plné a lidé se báječně bavili.


Již v jedenácti letech dostal výraznou roli v dětském dobrodružném filmu Prázdniny s gangsterem. Češi ho však začali poprvé vnímat ve filmu Vinnetou, kde hrál poručíka Roberta Merrila.
Do koce 60. let hrál v mnoha filmech menší úlohy. Potom přišla nabídka na hlavní roli ve westernu Bůh odpouští, já ne. Zde potkal svoji budoucí ženu Lori a jeho parťákem byl poprvé Bud Spencer, další Ital s anglicky znějícím pseudonymem.
Mohutný, o deset let starší Bud Spencer, vlastním jménem Carlo Pedersoli, utvořil s mrštným Terencem Hillem nesourodou dvojci, která se během let objevila v téměř dvou desítkách filmů.
Od roku 2000 se Terence Hill objevuje v televizním seriálu Don Matteo, kde bývalý westernový rváč ztvárňuje roli faráře, jenž pomáhá carabinierům řešit případy, které se dotýkají jeho oveček. Je vždy milý, ochotný a také výborný vyšetřovatel. Maršál od carabinierů není spokojený, že se mu plete do řemesla, nakonec však uzná jeho dovednost. Děj se odehrává v provincii Perugia. Seriál má velký úspěch nejen v Itálii, ale i v Německu. Koncem března letošního roku pověsil roli faráře na hřebík, a tak se další díly třinácté série budou točit bez něho. Nahradí ho Don Massimo, interpretovaný taktéž výborným, fascinujícím hercem Raoulem Bovou. Od pátého dílu v seriálu Terence Hilla bohužel neuvidíme. Je to škoda, bude mi tam chybět, ale na druhou stranu se nedivím, že se ve svém vysokém věku role vzdal.
Od r. 2011 po tři roky ztvárňoval roli lesníka jménem Pietro v seriálu Un passo dal cielo – Krok od nebe. Jeho děj se odehrává v krásném, malebném prostředí dolomitů u jezera Braies, provicie Bolzano. Obdivovala jsem ho, že tam ještě jezdil ve svém věku na koni.
I přes to, že nyní má již 83 let, jeho nebesky modré oči mu pořád krásně září, i když mu ve tváři přibylo hodně vrásek.
Jitka Totti, foto: archiv

Hill Terenc_2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru