Ředitel umělecké školy vyrobil velkomeziříčským dětem betlém

vanocni vystava_betlem_karasekLetošní vánoční výstava v kulturním centru Jupiter club na náměstí ve Velkém Meziříčí nabídla opět nepřeberné množství inspirací, jak si vyzdobit dům nebo byt, co nového upéct či uvařit na vánoční stůl, anebo jen tak načerpat neopakovatelnou atmosféru Vánoc.

K té pochopitelně patří i betlémy, a tak je můžeme vídat jak venku na návsích obcí nebo právě na vánočních výstavách. Jeden takový – a dokonce pohyblivý – si mohli návštěvníci prohlédnout ve velkém sále Jupiter clubu.
Jeho autor Martin Karásek, ředitel Základní umělecké školy (ZUŠ), ho nazval Velkomeziříčský betlém a věnoval ho velkomeziříčským dětem.

„Betlém bych rád věnoval velkomeziříčským dětem a doufám, že se jim bude líbit, protože jen dětské oči září víc než Betlémská kometa," vyznal se autor, který s dětmi jako učitel hudby pracuje po celý život, a krom toho vede velký orchestr zdejší ZUŠ.

Na výrobě pracoval 762 dní

Podle svých slov na výrobě betléma pracoval dva roky, přesněji celkem 762 dní. Dílo obsahuje 11 pohyblivých postav, 11 otočných, 7 statických, 17 otočných zvířátek, 9 statických a jedno pohyblivé. Dále obsahuje další 4 pohyblivé mechanické prvky. K pohybu bylo použito 10 motorů a především klikové hřídele, ozubené a lankové převody. Nasvícen byl LED světly. Dekoraci kolem betléma vytvořila autorova manželka Alena Karásková.
Autor dřevěného betléma uvedl, že by se děti měly s jeho výtvorem v příštích letech na vánočních výstavách ve Velkém Meziříčí setkávat. Takže ten, kdo ho nestačil obdivovat letos, může se těšit na to, že ho uvidí příští rok.
Text: Iva Horká. Foto: Martin Karásek

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru