Železniční tepnu přes Vysočinu čeká modernizace. Dotkne se Ořechova i Osové Bítýšky

nove nadrazi_vizualizace_OřechovPo dvouletém zatěžkávacím období čeká významnou spojnici Brna a Prahy přes Vysočinu rozsáhlá modernizace.

Finišují přípravy na vypsání tendrů na zhotovitele rekonstrukce úseků mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem a Přibyslaví a Pohledem. Komplexní přestavba čeká i samotnou stanici Vlkov u Tišnova. Přípravné stavební práce by měly začít už v listopadu letošního roku, nejnáročnější etapa s vlivem na provoz přijde v roce 2024. Celkové investiční náklady všech tří staveb přesáhnou 6,9 miliardy korun.

Havlíčkobrodská trať čelí poslední dva roky výrazně vyšší zátěži z důvodu modernizace koridoru mezi Brnem a Prahou a nutného odklonu dopravy právě přes Vysočinu. To se změní letos v červenci, kdy skončí rekonstrukce úseku mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí a poslední dálkové vlaky se vrátí na koridor přes Českou Třebovou. Význam původní hlavní železniční spojnice přes Vysočinu tím ale rozhodně neupadne. „Postupná modernizace stanic a mezistaničních úseků na této důležité odklonové trase 1. železničního koridoru musí pokračovat. Mezi Brnem a Tišnovem je stále větší poptávka po vlacích a příměstská doprava posiluje. Navíc z dlouhodobého hlediska sehraje významnou roli i při výstavbě vysokorychlostních tratí. Mezi Světlou nad Sázavou a Křižanovem, resp. Velkou Bíteší, bude trať využívána i pro vysokorychlostní vlaky z Prahy do Brna do finálního dokončení celé nové vysokorychlostní trati," uvádí generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
Dvoukolejný úsek mezi Přibyslaví a Pohledem projde komplexní modernizací včetně uvedených dvou stanic a zastávek Přibyslav zastávka a Stříbrné Hory. Přinese zvýšení traťové rychlosti ze současných 100 km/h až na 160 km/h dle typu soupravy. Rekonstrukce železničního spodku a svršku, všech mostních objektů včetně železničních nadjezdů, trakčního vedení a související železniční infrastruktury zajistí požadované parametry zatížení trati, což je klíčové především pro nákladní dopravu. Nedílnou součástí je také instalace nejmodernějšího traťového a staničního zabezpečovacího zařízení. Celkové náklady stavby se předpokládají ve výši 2,97 miliardy Kč.


V Ořechově a Osové Bítýšce přestavba nádraží


Stejný rozsah modernizace za přibližně 2,3 miliardy korun čeká trať z Křižanova do Vlkova u Tišnova. Dotkne se celého mezistaničního úseku a zastávek v Osové Bítýšce a Ořechově, které projdou přestavbou a získají bezbariérový přístup. Podoba první uvedené v maximální míře vyhovuje požadavkům obce. Přestavba zastávek zohledňuje i budoucí propojení této konvenční trati s vysokorychlostní.
V souběhu s uvedenými stavbami poběží také modernizace stanice Vlkov u Tišnova. Hlavní změnou bude přemístění nástupišť blíže k obci přímo do prostoru za obecním úřadem. Nástupiště budou přístupná pomocí šikmých chodníků od podjezdu ke skladu Správy státních hmotných rezerv. Stávající výpravní budovu nahradí nová technologická budova a odstraní se současný podchod a nástupiště. Celkové náklady dosáhnou přibližně 1,7 miliardy korun.
Přípravné práce všech tří staveb by mohly začít v listopadu letošního roku. Hlavní stavební činnost proběhne v příštím roce, především v průběhu hlavní stavební sezóny, tedy od března do října. Na základě zkušeností při modernizaci 1. železničního koridoru mezi Brnem a Blanskem, kdy pro maximální urychlení stavby byla zcela zastavena vlaková doprava, projednává Správa železnic obdobné opatření i pro tyto úseky.

Podoba nového nádraží v Osové Bítýšce


nove nadrazi_vizualizace_Osova_Bityska_detailPodle plánovaného harmonogramu bude stavba nádraží zahájena v listopadu letošního roku, kdy začnou probíhat veškeré přípravné práce. Hlavní stavební práce začnou v březnu příštího roku a budou ukončeny v říjnu 2024, finální dokončení stavby se předpokládá v prvním čtvrtletí roku 2025. Všem cestujícím bude k bezbariérovému a především k bezpečnému přístupu k zastávkám sloužit nejen přechodová lávka, ale také výtah, uvádí vedení obce Osová Bítýška na svém webu. 

Připravila: red ML, zdroj: web obce OB

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru