Zadržené peníze ve Sberbank mají samosprávy dostat zpět

penize 2_copyZačátkem dubna dokončila Česká spořitelna nákup úvěrového portfolia od Sberbank CZ. V této souvislosti insolvenční správkyně Jiřina Lužová informovala věřitele, že díky této klíčové transakci disponuje dostatečnými finančními prostředky potřebnými k uspokojení pohledávek věřitelů. Věří, že pohledávky věřitelů – tedy i samospráv měst, obcí a krajů, budou vyplaceny ve druhé polovině roku.

Vedení Kraje Vysočina uvítalo oznámení insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřiny Lužové, že by peníze z prodeje úvěrového portfolia banky mohly s vysokou pravděpodobností uspokojit věřitele z řad krajů a obcí ve výši 100% jejich pohledávek.
Kraj Vysočina má ve Sberbank zadržovaných cca 2,4 miliardy korun. Hejtman Vítězslav Schrek, předpokládá, že peníze by mohly být na účet kraje připsány do konce tohoto roku.
„Zúročila se aktivní a důsledná role Kraje Vysočina. Věnovali jsme jednáním, kontrole, ale i mnoha konzultacím a vznášením podnětů hodně času a energie. I přesto, že je insolvenční řízení správním procesem, podařilo se vytvořit zásadní atmosféru veřejné kontroly ze strany ministerstev, vlády, ČNB a především věřitelů včetně samospráv," upozorňuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.
Hejtman současně nevylučuje další diskusi se zákonodárci o tom, zda je současný insolvenční zákon ve všech parametrech nastavený správně, a to i pro případ, že by se podobná situace na bankovním trhu v budoucnu opakovala.
„Jde mi o to, aby měli věřitelé vždy důvěru v to, že jim insolvenční zákon poskytuje opravdu dostatečnou ochranu v jejich oprávněných zájmech a insolvence vede jednoznačně k rychlému a efektivnímu vypořádání pohledávek věřitelů," upozornil hejtman Vítězslav Schrek.
Hejtman Vítězslav Schrek už dříve avizoval, že zadržené krajské peníze, které budou vráceny z účtů vedených ve Sberbank CZ, chce Kraj Vysočina použít na další rozvojové a infrastrukturní projekty napříč regionem.

Text: -krú-

Ilustrační foto

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru