Hokejista Pavel Zacha zakončil sezonu titulem mistra světa

Zacha Pavel_MS_v_hokeji_2024.jpgMeziříčský odchovanec zakončil skvělou sezonu v NHL titulem mistra světa na domácí půdě. K němu přispěl vítěznou brankou ve čtvrtfinále proti USA a vyhraným buly před rozhodujícím finálovým gólem Pastrňáka.


Útočník Zacha výrazně pomohl k epickému vítězství na hokejovém šampionátu konaném v Praze a Ostravě. Po vypadnutí Bostonu Bruins ze Stanleyova poháru přiletěl se svým spoluhráčem Davidem Pastrňákem posílit českou reprezentaci. Ještě stihli poslední skupinový zápas proti Kanadě, který Češi sice prohráli v prodloužení, ale na jejich postupu do čtvrtfinále to nic nezměnilo. V něm přišel dosud nejslavnější Zachův reprezentační moment. Jeho vítězná branka při výhře 1:0 proti USA znamenala postup do bojů o medaile. Následně český tým porazil v semifinále Švédsko 7:3 a ve finále Švýcarsko 2:0. V něm se P. Zacha podílel na rozhodující brance, když z buly v útočném pásmu poslal puk na modrou čáru, který se pak od obránců dostal k Pastrňákovi, a ten střelou „z první" nekompromisně zavěsil. Češi tak získali titul mistrů světa po 14 letech! Na domácím kluzišti se to povedlo po necelých 40 letech a počtvrté po vítězných šampionátech v roce 1947, 1972 a 1985. Zachův přínos nebyl pouze ve vítězné brance, ale také v řadě vyhraných buly, odehraných oslabení či vybojovaných soubojích. Jako klíčový první centr často nastupoval proti nejlepším soupeřovým hráčům. Pavel Zacha tak svůj premiérový šampionát impozantně zakončil mistrovským titulem. Tím předčil svůj dosavadní největší reprezentační úspěch ještě z juniorských dob, když v roce 2014 na mistrovství světa do 18 let byl součástí týmu, který vybojoval historické stříbrné medaile. Tehdy s ním hráli i jeho současní reprezentační spoluhráči David Pastrňák a Jan Ščotka.

Zachovi se dařilo i v sezoně NHL

Pavel Zacha neodehrál pouze životní reprezentační turnaj, ale také sezonu v NHL. V ní opět posunul své bodové maximum a také se dostal nejdále v bojích o Stanleyův pohár do 2. kola. Zacha v letošní základní části zaznamenal 59 bodů (21+38), čímž vylepšil své loňské osobní maximum 57 bodů. Zároveň podruhé za sebou nastřílel v NHL přes 20 gólů. Hlavně v závěru základní části P. Zacha nabral výtečnou formu, když v deseti utkáních nasbíral dvanáct bodů. V klubovém bodování měl Zacha na čtvrtém místě stejně bodů jako třetí Charlie Coyle a na druhého Marchanda ztratil 8 bodů, přičemž oba zmínění hráči odehráli o 4 zápasy více než Zacha. Ten se mezi českými hráči umístil ještě lépe, a to na druhé pozici.

Jak mezi Čechy, tak v Bostonu suverénně vyhrál David Pastrňák se 110 body. I v play off se Zachovi dařilo sbírat kanadské body, když ve 13 zápasech zaznamenal celkem 7 bodů za branku a 6 asistencí.
Celkově Zacha de facto každou sezonu posouvá své bodové maximum. Výrazný skok učinil v loňské sezoně, kdy přestoupil z New Jersey Devils do Bostonu. Bodový příděl mu stoupl ze 36 na 57. Pavel Zacha odehrál svůj premiérový zápas v NHL na konci sezony 2016, v němž hned přihrál na dvě branky. Od té další sezony již v nejlepší hokejové lize na světě nastupuje pravidelně, tudíž má za sebou osm plnohodnotných ročníků. Dosud tedy v základní části odehrál 546 zápasů, v nichž získal 295 bodů za 111 branek a 184 asistencí. V příští sezoně tak může dosáhnout významných jubileí. V play off prozatím nastoupil do 25 utkání, v nichž dal gól a 11 jich připravil.

Velkomeziříčští fandili svému rodákovi na náměstí


hokej MS_ve_VM_foto_Milos_Pytri_PrikrylFinálový souboj, v němž Pavel Zacha z Velkého Meziříčí, který s manželkou žije v USA, nechyběl, místní sledovali na náměstí v neděli 26. května večer (viz snímek Miloše Přikryla).

Připravila: redakce ML

 

 

    Reklama
  • Dechovka24
  • ČSŽ zájezd
  • Rozmarinek23
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru