Rekonstrukce náměstí: Antimonopolní úřad vede další řízení

NamestiPrávní spor o projekt na rekonstrukci meziříčského náměstí pokračuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal další rozhodnutí. Původní správní řízení přerušil a nyní vede druhé.

V jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU), které navazuje na architektonickou soutěž, zastupitelé nechtěli uzavřít smlouvu s prvním architektem v pořadí soutěže D. Mikuláškem, nýbrž s druhým architektem M. Cikánem.

Proti tomuto postupu podal D. Mikulášek městu Velké Meziříčí námitky. Město VM se ale domnívalo, že architekt Mikulášek své námitky podal opožděně, a tak je odmítlo. S tím však architekt Mikulášek nesouhlasil, proto podal podnět k přezkoumání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten nepravomocně rozhodl o zrušení rozhodnutí města VM. K tomu ÚOHS dodal, že se město VM v odůvodnění rozhodnutí nevyjádřilo podrobně a srozumitelně k námitkám stěžovatele D. Mikuláška. Proti rozhodnutí ÚOHS město VM podalo rozklad.
Na dotaz týdeníku Medřičské listy, zdali ÚOHS již posoudil tento rozklad, které podalo město VM, tiskový mluvčí ÚOHS odpověděl: „Situace se mezitím dosti změnila a je poměrně komplikovaná. Úřad totiž v současné době vede již dvě správní řízení: Původní správní řízení, v němž úřad prvostupňově rozhodl o vypořádání námitek ze strany zadavatele, proti čemuž byl podán rozklad, je v současné době na žádost účastníků řízení přerušeno.
Úřad mezitím zahájil z moci úřední druhé správní řízení, v němž již také vydal prvostupňové rozhodnutí. V něm konstatoval, že zadavatel neoprávněně zahájil další jednací řízení, přestože neukončil řízení předcházející. Toto nové jednací řízení navíc zadavatel nevedl s uchazečem, který skončil v architektonické soutěži na prvním místě. Úřad proto jako opatření k nápravě druhé jednací řízení zadavateli zrušil. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad."
K situaci se v tiskové zprávě vyjádřil starosta města Velké Meziříčí Josef Komínek:
„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal dne 13. dubna rozhodnutí, ve které sám z úřední povinnosti přezkoumal úkony zadavatele učiněné v jednacím řízení bez uveřejnění u veřejné zakázky ,Projektová dokumentace na rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí'. Jednalo se následné řízení se společností MCA atelier s.r.o. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže shledal v rámci této veřejné zakázky několik nesrovnalostí a zatím nepravomocně rozhodl o zrušení jednacího řízení bez uveřejnění se společností MCA atelier s.r.o. Mezi hlavní nesrovnalosti lze zařadit postup zadavatele, který zahájil jednací řízení bez uveřejnění před ukončením zadávacího řízení na veřejnou zakázku se stejným předmětem (zadávací řízení s Ing. arch. Davidem Mikuláškem), a dále pak z důvodu zahájení následného řízení s účastníkem soutěže, který nebyl vybrán. Město Velké Meziříčí s ohledem na složitost dané věci zvažuje podání opravného prostředku, neboť Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nedostatečně odůvodnil své rozhodnutí a je cílem odstranění všech případných pochybností."
Aleš Horký

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru