Meziříčské fórum: Krytý bazén má být méně dotovaný než jiné městské subjekty

bazen 8Sdružení Meziříčské fórum kandiduje v komunálních volbách na podzim letošního roku. Chce se aktivně podílet na řešení místních záležitostí. Za hlavní cíl má vybudování krytého bazénu v našem městě.

Podle studie proveditelnosti má být krytý bazén, jenž je součástí relaxačního centra, méně dotovaný než jiné městské organizace. Stejně tak jako některé městem financované kulturní či sportovní činnosti. V tabulce jsou vybrané položky například ze schváleného rozpočtu města pro rok 2018. Celkový rozpočet pro tento rok je 200 milionů korun.


Město není komerční subjekt, ale slouží k zajištění potřeb svých občanů (kultura, vzdělávání, sport, sociální služby atd.) a relaxační centrum jistě k těmto potřebám dnes již patří. Konec konců, nikdo nezpochybňuje dotace na dříve založené městské subjekty – muzeum, knihovnu, Jupiter klub, Dózu nebo správu sportovišť atd. Nebo snad něco z toho zrušíme a budeme jezdit do Třebíče? Opravdu město nemá peníze na provoz krytého bazénu? Je 100-130 tisíc (při variantách A či B) nebo i cca 2 miliony (při variantě C, viz tabulka) pro město likvidační částka? Město má finanční prostředky v podstatě na cokoliv, záleží pouze na politickém rozhodnutí, tedy vůli zastupitelstva, potažmo rady města, kam budou směřovat.
Studie také konstatuje, že většina bazénů a koupališť v ČR je v provozních ztrátách a jenom desetina jich dosahuje provozní zisk. Ta jsou ale většina spojená s dalšími komerčními věcmi jako je třeba nákupní a zábavní pasáž. „Je však zapotřebí zdůraznit, že jakákoliv investice do aquacentra je tzv. ,běh na dlouhou trať'," poukazuje studie na generační investici a dodává, „tento druh veřejné služby je pro občany investicí do zdraví a vhodného využívání volného času. V žádném případě finanční zhodnocení prostředků ze strany investora."
V závěrečném shrnutí studie se píše: „Vzhledem k měnícím se společenským podmínkám, potřebám a novému pohledu na trávení času je správné reflektovat tento trend a od prvopočátku plánovat investici jako víceúčelový rekreační komplex, který může být realizovat v několika etapách." Na investici do relaxačního centra včetně krytého bazénu se tak musí pohlížet nejenom z ekonomického hlediska, ale především ze zdravotního, sportovního a společenského.


Provoz krytého bazénu
Varianta A: (25 m plavecký bazén, prosté wellness) – 130 tisíc

Varianta B:  (25m plavecký bazén s bohatší wellness zónou i zábavními prvky např. tobogán) – 100 tisíc

Varianta C: (25 m plavecký bazén se dvěma menšími - cvičným a relaxačním, vnitřním a venkovním wellness, výplavovým bazénem či tobogánem) – 1,5-2,3 mil.


Provoz městských subjektů
Jupiter club – 5,5 mil.
Muzeum – 4 mil.
Knihovna – 3,7 mil.
Správa sportovišť (zimní nebo fotbalový stadion atd.) – 2 mil.
Radniční médium (městský zpravodaj a web) – 800 tisíc
Dóza, středisko volného času Velké Meziříčí – 680 tisíc
Letní koupaliště – 360 tisíc
Wellmez, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež – 155 tisíc


Akce dotované městem
Družební města – 385 tisíc
Filozofický festival – cca 300 tisíc
Dva Michlíčkovy „filmy" – 140 tisíc
Věž kostela – 130 tisíc
Ples města – 110 tisíc
Sportovec roku – 100 tisíc
Pohoštění – 100 tisíc
Čarodějnice – 70 tisíc
Novoroční ohňostroj - 60 tisíc
Concentus Moraviae - 50 tisíc
Vedení kroniky - 40 tisíc
Tisková zpráva Meziříčské fórum (Ilustrační foto: archiv MF)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru