Nový diagnostický přístroj pomůže zejména onkologickým pacientům

Nem1Na Oddělení nukleární medicíny a PET centru jihlavské nemocnice je od čtvrtka 21. 6. v provozu nový přístroj, především pro onkologické pacienty. SPECT/CT je důležitý pro diagnostiku nádorů.

Lékaři díky němu dokáží stanovit přesnější diagnózu a určit lépe postup léčby. Největší výhodou nového špičkového zařízení je, že dokáže vyšetřit pacienta od hlavy až k patě. Na Vysočině jde o nejmodernější přístroj svého druhu.
Pro pacienta probíhá vyšetření tak, že se mu aplikuje radioaktivní látka do žíly a na pracovišti dokáží zachytit její rozložení v celém těle a najít tak metastázy. Dávka záření je proto pořád stejná, ačkoli dokáže vyšetřit celého pacienta. Přístroj slouží k tomu, aby mohli přesně určit, v jaké pozici se nachází ložisko radioaktivity. Kamera přístroje má nejmodernější software a lze díky němu předvídat vývoj onemocnění. „Dokáže říct, jestli dosavadní léčba je vhodná a má smysl v ní pokračovat," popisuje primář oddělení Jiří Prášek.
Druhým využitím nového přístroje jsou dynamické studie, kterými se zjišťuje, jak jednotlivé orgány v těle pracují. Zdravotníci jsou schopni posoudit jejich funkci. Pomůžou tak například pacientům, u kterých ultrazvukové vyšetření ukazuje, že je daný orgán zdánlivě v pořádku. Po vyšetření na SPECT/CT se ale zjistí, kde by mohl být skutečný problém. Nejčastěji se vyšetřují ledviny nebo játra. Mezi další vyšetření patří např. evakuace žaludku.
Přístroj tak dokáže pomoci pacientům, u kterých jiné vyšetřovací metody nedokázaly zjistit příčiny jejich problémů. Jeho cena je 17 920 100 Kč.

-krú, nemj-

NemNem2Nem3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru