Jak skutečně „spadl“ most u vily

Most __Demolice obloukového mostu na Třebíčské ulici byla ohlášena na úterý 12. června. Rychlý sled událostí konce mostu se odehrál již v předchozím pondělím odpoledni. Informace sdělovacích prostředků však byla nepřesná.

Uvedeme několik příkladů:
ČT24: „Most ve Velkém Meziříčí byl v tak špatném stavu, že spadl předčasně."
Nebo: „Most spadl dřív, než ho stihli zbořit. V pondělí večer o den předběhl naplánovanou řízenou demolici a zřítil se."
Vedoucí městského odboru dopravy Jiří Pospíchal vysvětluje:„Most spadl ještě před plánovanou demolicí. Hrozilo, že by přes noc nevydržel a zřítil se samovolně do koryta a ohrozil tak kolemjdoucí. Tak mu stavebníci pomohli. Začal se bortit, ty nosné konstrukce se začaly rozpadat a bylo nutné ho shodit dolů do řeky."
Ve skutečnosti začala demolice mostu již v pondělí odpoledne pomocí dvou pásových bagrů umístěných na obou stranách mostu, osazených hydraulickými nůžkami. Těmi byla přestřižena železobetonová táhla spojující nosné oblouky s vlastní mostovkou. Již těžší práci měly bagry s odstraňováním levého oblouku z pohledu do Třebíčské ulice. Byl uložen na mostovku, kterou zatížil. Oba bagry přešly na druhý oblouk, který odstřihávaly současně. Původně zavěšená mostovka zbavená svislých táhel stále držela v původní poloze. Odstřižený železobetonový původně nosný oblouk se zřítil na mostovku. Na fotografii je zachycen v pádu. Silný tupý úder posléze dopadl na střed mostovky, která se za několik vteřin sesunula do řečiště a nezlomená se opřela o dno, sice narušená, ale nerozpadla se.
Jedině snad oba bagristé vědí, byla-li popsaná akce úmyslná, nebo náhodná, ale je jisté, že úder oblouku způsobil sesunutí mostovky do řeky. Trosky oblouků, táhel, chodníků a zábradlí byly v dalších dnech odstraněny z řečiště.
Takový byl průběh demolice mostu ve Velkém Meziříčí.
Text a foto: Ing. Antonín Dvořák

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru