Kolik váží hlava a kde má správně být

fyzioterapie Krystofova_hlava_cislo_5Hlava dospělého člověka váží v průměru 4,5 kilogramu. A to bez ohledu na výšku IQ a tíhu starostí.

V optimálním případě se nachází přímo nad krkem a nikoliv ve volném prostoru kdesi nad hrudníkem. Kdybychom spustili pomyslnou olovnici, při pohledu z boku by měla procházet středem ucha, ramene, kyčle a padat lehce před vnější kotník. To je samozřejmě učebnicový příklad a snad nikdo z nás to tak nemá. Nicméně odchylky od tohoto postavení vedou k poruše vyváženosti. A čím větší odchylka, tím větší pravděpodobnost vzniku bolesti.
A teď si pozorně prohlédněte obrázek druhý, včetně čísel nad hlavami postaviček. U té první je již zmíněných 4,5 kg, což je pro lepší představu pět plných lahváčů. U těch posledních se pohybujeme okolo dvaceti pěti kil, a to už je pytel cementu. Kdo jednou doma něco stavěl, teď asi přemýšlí, jestli je vůbec možné, že to ty relativně drobné svaly na krku vůbec udrží. Udrží. Ale není to zadarmo. Platíme za to cenu v podobě bolesti za krkem, mezi lopatkami, ramen, hlavy. Plus nevzhledný hrb. Plus účtenky z lékárny za všechny ty tabletky, mastičky a náplasti.
Je pravdou, že v dnešní době nás většina činností nutí mít ramena a tudíž i hlavu v nepatrném předsunutí, něco držet v ruce a na něco soustředěně koukat. A vlastně je jedno, jestli v té ruce držíme mobil, myš od počítače, volant, zboží na pokladním páse nebo vařečku. Jsou věci, které zkrátka dělat musíme. Ale v tom případě to tělu následně musíme nějak nahradit. Takzvaně vykompenzovat. A ano, myslím vhodným cvičením. Cílem fyzioterapeuta není Vás jednorázově násilně nacpat do tabulkové představy správného držení těla. Pravděpodobně byste si připadali celí nakřivo. Případně byste to zvládli, ale stejně by Vám to vydrželo jen do okamžiku, než byste začali myslet na něco jiného. Ztuhlé tělo je potřeba začít rozhýbávat. Pomalu, nenápadně, ale pravidelně. A to lepší držení nakonec přijde tak nějak přirozeně. Ale samozřejmě, čím častěji se zkontrolujete a nepatrně opravíte, tím lépe.
Údaje „množství zátěže podle pozice hlavy" nějak souvisí s fyzikou. Za mých mladých let fyzikář obvykle býval i tělocvikář. Jestli tento článek nějaký takový učitel čte, tak prosím, ukažte ho svým žákům, nechte je to vypočítat, pak jim v tělocvičně ukažte ten nejtěžší medicinbal, patřičně je vyděste (protože mít na krku pověšených dvacet kilo fakt děsivé je) a následně je jakýmkoliv způsobem motivujte ke cvičení. A Vy, dospělí rodiče na to musíte přijít sami. A prosím Vás, přestaňte psát svým dětem neopodstatněné omluvenky do tělocviku. Nechcete mít doma mladé ležáky, že ne?

Bc. Libuše Kryštofová
privátní fyzioterapie
Dům zdraví Velké Meziříčí
tel. 776 13 15 14, www.fyziokrystofova.cz

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru