Člověče nezlob se vyhráli Žďáráci

Člověče 2019Již pošesté se minulou sobotu v kulturním domě v Jívoví sešli na turnaji příznivci stolové hry „Člověče nezlob se". Letošního ročníku se zúčastnilo 123 hráčů nejvíce v celé jeho historii (prvního ročníku 64).

Při této hře nezáleží ani na věku, ani na zkušenostech, tomu odpovídá i věkové rozpětí soutěžících, kdy nejmladší hráčce Anně Šebkové byly 4 roky a nejstaršímu účastníkovi Františku Uhlířovi st. 76 let, věkový průměr byl 27,94 let. Kromě místních, přijeli hráči z okolních obcí a měst, nejvzdálenější účastnice byla Veronika Kozmiaková z obce Stráňany v okrese Stará Lubovňa. Na úvod přivítal všechny přítomné, iniciátor a hlavní pořadatel akce František Uhlíř, ml., popřál všem úspěch a upřesnil několik pravidel. Jak samotný název hry napovídá měly by jít vášně stranou, ale jakmile se herní pole zužuje narůstá napětí i při této hře a žádný z hráčů nechce vypadnout, jelikož jsou často různé úpravy pravidel je třeba je, sjednotit, aby nedošlo při hře k nějakým „konfliktům".
Při prezentaci obdrží každý hráč pořadové číslo a před zahájením turnaje je rozlosované obsazení hracích stolů, u každého stolu je šest hráčů a hraje každý s každým. Na základě výsledků v základní části jsou všichni hráči dále nasazeni do klasického „pavouku", kdy se již hraje vyřazovacím způsobem. Ti úspěšnější jsou nasazeni proti těm, kterým se v úvodu soutěže tolik nedařilo, ale jelikož jde o hru, kde především rozhoduje především štěstí při hodu kostkou, nejde až tak o velkou výhodu. To se ukázalo i letos, kdy vítěz základní částí skončil v úvodu vyřazovacích utkání. Zatímco minulý ročník byl záležitostí místních hráček (obsadily první tři místa), tak v letošním finále se sešli hráči ze Žďáru nad Sázavou, kdy úspěšnější byl Petr Pazour, druhý skončil Lukáš Uhlíř, třetí místo obsadila Miroslava Špačková z Moravce. Vítěz získal horské kolo, celkem bylo více než sto cen, takže většina zúčastněných neodešla s prázdnou. Na závěr F. Uhlíř, ml. poděkoval všem za účast, obecnímu úřadu v Jívoví a sponzorům za podporu této akce.

Antonín Horký

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru