Volejbal: Junioři plní očekávání, kadeti zaostávají

Volej1Volejbal: junioři plní očekávání
Junioři jsou naší základní kategorií. Již 18 let hrajeme nepřetržitě nejvyšší soutěž. Když jsme v roce 2000 postoupili, řekl jsem, že pokud dobře pracujeme se pozná,když zde vydržíme aspoň 5 let. To jsme tedy o hodně překročili a doufám, že vtom budeme pokračovat. Letos je to trochu jiné. Máme drtivou většinu hráčů koncového ročníku 1998. A to jsme ještě 2 hráče k nám „přetáhli" z Brna. Proč to děláme, když na jaře se svou kategorií končí? Je to právě kvůli mužům.

Potřebujeme novou, mladou, neopotřebovanou a hlavně perspektivní „krev" do 1. ligy mužů. Samozřejmě, nejprve ji musíme udržet. Dalším důvodem, a ne nedůležitým, je ten, že tito hráči stáli v posledních 3 letech u všech výsledků juniorů a bylo by nefér je nyní, když jsou v této kategorii naposled, je od toho odstřihnout. Můžeme uhrát hodně. Nechci mluvit o nějakém místě nebo medaili. Extraliga je v poslední době hodně vyrovnaná a minimálně 6 – 7 celků si může na medaili sáhnout. Nás nevyjímaje. Rozhodovat se bude až ve finálovém turnaji v květnu 2018. Tam postupují z každé skupiny první 4 celky. My sice ještě teoreticky můžeme být předstiženi, ale prakticky bychom finále měli mít již nyní po 8 odehraných zápasech zajištěné.To není vychloubačné, to je fakt. Tým dozrává a vydržel i odchody tak klíčových hráčů jako jsou Luboš Pospíchal, Danek Římal, Víťa Jakubec či Patrik Indra. Všichni již hrají extraligu dospělých a neztrácejí se v ní. Z první poloviny nám chybí již jen zápas s Brnem. Porazili jsme dvakrát 3:0 Beskydy a Nový Jičín, jednou Ostravu a jednou Zlín. S posledně jmenovanými jsme také prohráli vždy 1:3. Naše sestava je, jak jsem již napsal, z velké většiny složená z hráčů koncového ročníku narození 1998. Nahrávači Honza Kasan a Martin Pospíchal, blokaři Filip Brychta a Adam Benáček, smečaři Roman Jaša, Dominik Žaba a Martin Maňas (posila ze Sokola Brno), diagonální hráč Martin Pavlovský (rovněž nová tvář původně ze Sokola Brno, nyní hráč Bučovic). Z ročníků,kteří budou hrát i další sezónu jsou to diagonální Patrik Juda (1999), libero Petr Trybuček (1999), smečař Domink Medek (2001) a blokař Jirka Vojtíšek (2000). V záloze jsou samozřejmě kadeti. A do finále také Eda Heřmánek (ročník 1998), který kvůli studiu zatím nastupuje „pouze" v 1. lize mužů.Dalšími, kdo pravidelně hrají 1.ligu jsou Roman Jaša, Filip Brychta, Dominik Žaba a Honza Kasan. Takže je na čem stavět.
Pro úplnost ještě tabulka extraligové soutěže:
1. Ostrava 9 7 0 0 2 21:9  21
2. Brno 8 6 1 0 1 22:7  20
3. VELKÉ MEZIŘÍČÍ 8 6 0 0 2 20:6  18
4. Zlín 8 3 0 0 5  9:16  9
5. Beskydy 8 2 0 1 5  9:19  7
6. Nový Jičín 9 0 0 0 9  3:27  0
V letošním roce bude odehráno ještě jedno dvojkolo. 9. 12. jedeme do Brna a o den později do Frýdku-Místku, kde má domácí hřiště Green Volley Beskydy. Doma se představíme až v neděli 28. 1., kdy k nám přijede Zlín.

Kadeti zaostávají
Kadeti jsou pro nás trochu specifická kategorie. Poslední dobou každý rok dáváme dohromady novou základní sestavu. Letos se posunul žákovský věk o jeden rok dolů (takže žáci jsou 2003 a mladší), tím pádem mohou kadeti hrát svou soutěž tři soutěžní období. V této kategorii výsledky nejsou až tak moc důležité jako předvedená hra a to, kolik hráčů bude schopno hrát za juniory. Tam jsou již výsledky mnohem důležitější. Přesto není zanedbatelné jak hrají. Výsledek je nakonec jediné měřítko práce trenérů, i když přímá úměra zde určitě není. Tedy úplně neplatí, že čím lepší výsledek, tím trenéři pracují lépe. Je to pouze jeden z faktorů. Za poslední 4 roky to bylo takto: 9., 7., 4., 11. místo. Z toho lze usoudit, jak dozrávala generace hráčů 1998, kteří v kadetech své snažení završili „bramborovou" medailí. Výsledek v letošní sezóně zatím nic moc není. Zklamání to trochu je. Vzhledem k nadějným výsledkům a i předvedené hře v přípravě a nakonec i v prvním turnaji v extralize (1. místo na turnaji v Brně, 2. místo ve Znojmě a 2. místo v prvním extraligovém kole v Brně a postup do druhé výkonnostní skupiny) se nečekal výbuch na 2. turnaji v Karlových Varech. 4 porážky jsme nečekali. Ambice postupu do finálového turnaje se pomalu rozplývají. Nyní budeme hrát 3. výkonnostní skupinu (11.–15. místo), postup výše je naším cílem, ale také víme, jak to bude těžké. Co se stalo, že jdeme s výkonem dolů? Na to je těžká odpověď. Jeden z problémů je nekonsolidovaná sestava. Také individuální výkony nejsou nic moc. Hlavně v útoku jsme nedůslední a bojíme se tvrdě útočit. Chybí nejvíce odvaha rozhodnout. Paradoxně z toho pramení chyby. Nejsme schopni (většinou, ne vždy) dát ránu, protože se bojíme chyby. To je cesta do pekla a začarovaný kruh. Přitom si myslím, že odvážné hráče máme. Je jen třeba je „odbrzdit". Strach z chyby není vrozený, takže se dá odstranit. Ono je to taková „autocenzura". I když jim nikdo chybu nevyčítá, přesto se sami úkolují chyby nedělat a proto hrají na jistotu a snaží se neriskovat. Na druhé straně např. Martin Smetana riskuje správně, ale vzhledem k tomu, že nemá zkušenosti, tak se neumí vyrovnat s tím, že není úspěšný. Proto upadá do šedi průměrnosti jako ti, co neriskují a jen přehazují. Cesta z toho ven je jen přes trénink. Další problém: trénujeme hodně, ale účast kadetů (trénujeme 2× společně s juniory a 2× sami) zvláště na samostatných trénincích je rozdílná. Někdy zabrání účasti taneční (pochopitelné), jindy špatný prospěch (pochopitelné také, ale již se to bere jako osobní selhání), někdy i nemoc (totální osobní selhání). Naděje je. Když to vezmu pragmaticky, tak nám stačí zachránit extraligu. To se asi povede. Ale to je málo!!. Hráči mají na víc. A vizitka trenéra je ta, že z hráčů udělá tým a z týmu dostane více, než na co má!!! To je naše heslo. Proto bojujeme dále.
Sestava: na nahrávce máme až 4 nahrávače: Tomáš Pokorný, Honza Krejčí, Šimon Alexa a Petr Novák. Ze smečařů nejvíce příležitostí dostali Ondra Částka a Kuba Němec. Zde je právě ten problém s chybovostí, odvahou a rozhodností. Na lavičce je ještě Matyáš Pospíšil. Blokaři jsou největší problém. Jirka Vojtíšek je již hráč základní šestky juniorů, ale za ním již je velká propast. Ríša Žáček přestal chodit, snad kvůli škole,ale spíš je to věc motivace hrát vrcholový volejbal. Adam Peňáz chce být spíš diagonální hráč a s blokem se ještě pere. V záloze je ještě Sebastian Wilk, ten však také tíhne k diagonálnímu hráči. V tom ani jednomu nemůžeme bránit. Máme ještě dalšího diagonálního hráče a tím je Martin Smetana. O něm jsem již psal. Libera máme dvě Míra Pecina a Vítek Vybíral. To je nyní celý tým. Nyní nás o víkendu 25.–26. 11. čeká další turnaj. Jsme nyní v třetí výkonnostní skupině. Turnaj je v Hradci Králové a postupně se utkáme se Zlínem, Opavou, Prahou-Prosekem a Hradcem Králové. První dva celky postupují do druhé výkonnostní skupiny a poslední dva celky sestoupí do čtvrté skupiny.
Petr Juda.
Foto: v akci Honza Kasan (2)Volej2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru