Lidl od svého záměru postavit ve Svitu prodejnu neustoupil

NakupSpolečnost Lidl hodlá i nadále postavit v areálu za řekou svoji prodejnu. Vlastní tam totiž pozemky.

Zástupci Lidlu navštívili Velké Meziříčí v minulém týdnu. Informovalo o tom vedení města na tiskové konferenci ve čtvrtek 22. 11.

Radním byla představena filozofie firmy a především také její záměry, které se týkají našeho města a tolik diskutovaného prostoru za Svitem. Právě tam vlastní Lidl pozemky, které už nyní prodat nehodlá a naopak má zájem postavit v areálu za řekou svoji prodejnu. Což se mnohým zamlouvá, ale další spoustě lidí ne. Mimo jiné i obchodníci z náměstí nejsou tímto záměrem nadšeni a obyvatelé argumentují tím, že supermarketů je ve městě dostatek.
Přitom ještě nedávno, zhruba tak před třemi lety, vedení i zastupitelé města Velké Meziříčí mohli uvedené pozemky zakoupit, Lidl je nabízel k prodeji.
„Ano, potvrdili nám to," uvedl starosta Komínek s místostarostkou Jurdovou.
„Zastupitelé věděli, že jsou pozemky na prodej, měli o tom cca v roce 2013 jednat," připomněla místostarostka a dodala, že uvedené pozemky byly na prodej za asi 21 milionů."
Ale pozemky město tehdy nekoupilo zpět, ani přesto, že nabídku měl Lidl na svém webu zhruba do konce roku 2015. Pokud by tehdejší vedení města a zastupitelé jednali, mohli v současné době vlastnit celou a nutno dodat velmi lukrativní plochu za Svitem a podle toho s ní libovolně nakládat. „Osobně si ani nepamatuji, že by se ty pozemky prodávaly," dodal Josef Komínek.
Zástupci Lidlu představili velkomeziříčským radním svůj záměr a řekli, že mají zájem o spolupráci. Město má v uvedené lokalitě totiž také svoje pozemky, kde chce rozšiřovat parkoviště. Lidl dal návrh, že by se padesáti procenty podílel na financování mostu (jeho někdejší náklady činily cca 11 milionů Kč) přes řeku, protože by se potřeboval dostat do areálu právě tudy, ulice Pod Strání není vyhovující, tam by byl provoz problém, míní starosta Komínek.
„Ptali jsme se, kolik kamionů by tam denně projelo a bylo nám ze strany zástupců Lidlu řečeno, že jeden maximálně dva za den v nočních hodinách, protože Lidl má sklad nedaleko u Měřína, čili nemusí dojíždět zdaleka. Pak tam ještě jezdí pekaři a dodavatelé tisku," upřesnil starosta a pokračoval: „Kdybychom jim nabídli odpovídající pozemek, tak by přistoupili na směnu, jenomže město žádný takový nemá. A ten naproti Bille se jim nelíbí, mimo jiné i kvůli sklonu, že je to ve svahu, a je tam málo místa, i pro parkování.
Já bych byl rád, kdyby ta prodejna byla někde mimo centrum. Vždycky jsem si myslel, že Lidl tady nikdo nechce, ale opak je pravdou. Co takhle hovořím s lidmi, tak říkají, že tady Lidl chtějí. Už se jim nelíbí ani Kaufland ani Penny Markety, ale chtějí Lidl," přidává J. Komínek, „mě Lidl nijak nezaujal, přiznal. Je škoda, že Lidl mohl stát místo jednoho Penny marketu, a to by vyhovovalo všem."
Jenže tuhle strategii tehdy zhatil bývalý starosta Necid, když veřejně prozradil zájem Lidlu a transakce se neuskutečnila.

Chceme, aby rozhodli zastupitelé, ne jenom rada

„My jsme si v radě dali time do příštího zasedání, ono je lepší, když se člověk nerozhoduje hned, samozřejmě, že zástupci Lidlu očekávají nějaký výsledek. Budeme určitě chtít, aby se vyjádřili i zastupitelé, aby to rozhodnutí bylo většinové, a ne jenom z rady města, i když jim radní nějaký příslib mohou dát. Přece jenom jde o pozemky ve středu města. Navrhujeme, aby zástupci Lidlu přišli na zastupitelstvo a prezentaci promítli i jemu, aby mělo i ono informace napřímo," dodal starosta.
Vedení města zároveň přiznává, že se trošičku nyní drží s protistranou vzájemně v šachu.
„Lidl potřebuje nás a my potřebujeme Lidl," okomentoval situaci ještě tajemník úřadu. Tam sice břemeno přístupu je, ale na stávající stav. Cokoliv tam bude město chtít upravit, tak bez souhlasu Lidlu neudělá nic. Obě strany jsou na sobě závislé.
Iva Horká

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru