Probíhá Festival filozofie

festival filozofie_foto_dvorak_ant_4Třináctý ročník Evropského festivalu filozofie (EFF) byl slavnostně zahájen minulý pátek ve velkém sále JC.

Na pódiu Jupiter clubu postupně přednesli svoje proslovy starosta města Josef Komínek, náměstek hejtmana Vladimír Novotný, profesor Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Josef Krob, ředitel Gymnázia Velké Meziříčí Aleš Trojánek, hlavní organizátorka projektu Víkend otevřených zahrad Eva Lysáková a ředitel EFF Milan Dufek. 

Letošní téma je Člověk a prostředí. S prvním příspěvkem přišel Pavel Nováček, rodák z Velkého Meziříčí, zabývající se ochranou přírodního prostředí, který přednášel o Tváři Země v sedmi obrazech. „Šesté globální vymírání bude způsobeno ne asteroidem, ale člověkem,“ míní vedoucí katedry rozvojových studií na olomoucké univerzitě. Další přednášející geolog a klimatolog Václav Cílek se věnoval odkazu hlubin, kůrovci i vizi budoucnosti. Jeho pořady v ČT jsou známé, z části také díky laskavému podání výroků zmíněného populizátora vědy, rodáka z Brna. „Filozofie je způsob, jak vykládat svět,“ zavtipkoval Cílek poté, co se zvedl z podlahy pódia, na níž seděl, zatímco přednášel jeho kolega. Upozornil také na osmadevadesátiosmiprocentní odlesnění či přelidnění některých částí země, ale také na nebezpečí kůrovce, které podle něho nedopadne dobře, i když „...v ČR to snad nebude tak zlé...“ domnívá se vědec.
„Budoucnost už není to, co bývala,“ uzavřel s nadsázkou, ale rovným dílem i vážně.
O víkendu pak do Meziříčí zavítal Michael Žantovský, který tvrdil, že sametová revoluce v roce 1989 nebyla připravená. Připustil také ale, že podcenili účast komunistů ve vládě a poukázal na demonstrace proti Babišovi a Benešové. „Přesto přeze všechno se ale domnívám, že tato revoluce byla naprosto zásadní pro život v našem státě.“
Téma sametové revoluce doplnil i další přednášející prof. Miroslav Vaněk, český historik. Mladá generace podle něho nepoložila režim, šlo o daleko složitější proces. Mezi řádky mohli posluchači vycítit, že současný prezident nepatří mezi jeho oblíbence. Kritizoval zejména některé Zemanovy výroky, přičemž ale ctí to, že je hlava státu.
Festival pokračuje do pátku 14. června 2019. Program najdete na webu.
Iva Horká, foto: Iva Horká a Antonín Dvořák



    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru