Exit na dálnici Velké Meziříčí-východ je již v provozu

dalnice otevreni_najezdu_vychod_13Už během nedělního odpoledne 21. ledna byl otevřen exit na dálnici D1 Velké Meziříčí-východ. Ten byl uzavřen kvůli modernizaci dálnice D 1, úsek 20. 

V úseku exit 146 VM – exit 153 Lhotka bylo opraveno necelých sedm kilometrů dálnice.

„Poslední dopravní značení omezující provoz bylo odstraněno v noci z neděle na pondělí, aby na řidiče v pondělí ráno čekal již bezproblémový průjezd," dodal pro týdeník Medřičské listy tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Rýdl.
V úseku exit 146 VM - exit 153 Lhotka bylo opraveno necelých sedm kilometrů dálnice. Zmíněná trasa modernizace D1 měla být podle plánu dokončena již loni. Firma ale nedodržela termín a dostala se s ukončením prací do skluzu. Za to jí ze strany ŘSD hrozí penále ve výši zhruba 50 milionů korun. „Vzhledem k ceně zakázky, která činila 688 milionů korun bez daně, se dá hovořit o vysoké pokutě," míní Jan Rýdl. Podle jeho sdělení ŘSD firmu upozorňovalo, že je ve skluzu, ale ta i přesto harmonogram nedodržela. „Už v létě neprobíhaly práce tak, jak by měly. Řekl bych, že tam panovala nečinnost. Pokud firma zakázku vysoutěžila, tak dokladovala, že má potřebný počet pracovníků, stejně tak techniky a další potřebné jistoty, včetně bankovních apod.," upozornil tiskový mluvčí s tím, že zadavatele potíže zhotovitele pochopitelně nezajímají.
Otevření se tedy protáhlo až do dnešních dnů. O víkendu dělníci ještě dokončovali finální úpravy, včetně odstraňování betonových zátaras. V poslední fázi také byli nuceni "bojovat" se sněhovou nadílkou v minulém týdnu, která potrápila nejen řidiče na dálnici, ale i na ostatních komunikacích.
Další modernizace dálnice má ještě přijít. A také protihluková stěna
Podle sdělení ŘSD ale modernizace v okolí Velkého Meziříčí nekončí, na další se obyvatelé města a okolí budou muset připravit možná ještě letos. Plánovaná je také výstavba protihlukové stěny ve směru na Petráveč-domky a Dolní Radslavice, kde je hotová pouze jedna část, a to ze směru od Karlova. Ve směru k lokalitě Petráveč-domky bariéra zatím chybí. Již před časem se tamní obyvatelé zasadili o to, aby se druhá část začala také řešit. Nápomocen jim v tom byl mimo jiné i senátor František Bradáč, na něhož se obyvatelé domků obrátili. Spolu s ředitelem ŘSD Janem Kroupou dostavbu stěny přislíbili. Stěna by  měla být dlouhá kolem 400 metrů a její výstavba by měla proběhnout společně s realizací úseku 19 modernizace D1 (EXIT 141 – EXIT 146) v letech 2019 až 2020.
Tématu se budeme průběžně v našem týdeníku věnovat.
Text a foto: Iva Horká

dalnice1dalnice2dalnice3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru