Velikonoční tradice se přenášejí z generace na generaci

KoledniciZatímco jiné zvyky vymizely, ty, které se týkají nejdůležitějších církevních svátků – tedy Velikonoc – se stále mezi lidmi drží. A to i mezi mladou generací.

Nejoblíbenější stále zůstává velikonoční pomlázka na Červené pondělí či u dětí takzvané hrkání na Zelený čtvrtek.
Velikonoční hrkání se pojí se Svatým neboli Pašijovým týdnem a odletem zvonů do Říma. Na Zelený čtvrtek se naposledy rozezní zvony a varhany, které umlknou až do Velikonoční vigilie a jejich místo zaplní dřevěné hrkače, řehtačky a klapačky – odtud název „Velikonoční hrkání“.

Jak se slaví velikonoční svátky v Česku?

V Česku je prastarou tradicí hodování a pomlázka. Na Velikonoční pondělí ráno muži a chlapci chodí po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí.

A jak na Ukrajině?

V Česku by se nemělo na Velký pátek pracovat, a to stejné platí také na Ukrajině, avšak místo pátku se pravidlo vztahuje pro neděli.
„Čtvrtku se říká bílý čtvrtek a mělo by se během něj uklízet a prát. Na Velikonoční pátek se drží půst a v sobotu se peče chléb nebo klobásy,“ jmenuje zvyky spjaté s jednotlivými dny jedna z Ukrajinek. Bohužel letošní Velikonoce na Ukrajině jsou válečné kvůli ruské invazi, která začala na sklonku února letošního roku.

-red, foto vlr a hor-

Hrkani

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru