V Meziříčí odhalili dvanáct kamenů zmizelých

kameny zmizelych_hornomestsksaTaké Velké Meziříčí se připojilo k městům, v jejichž ulicích naleznete kameny zmizelých. Slavnostní odhalení 12 kamenů se uskutečnilo ve středu 18. května hned na třech místech.


Setkání započalo odkrytím jednoho kamene v ulici Rozkoš, u kterého se projevu zhostili předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek, místostarosta města František Smažil a historik Martin Štindl. O kulturní program se s tematickými židovskými písněmi postarala kapela KlezMehrin.
Odtud se všichni přítomní přesunuli do ulic Novosady před dům č. 1118, kde u dalších pěti kamenů zarecitovala studentka místního gymnázia, Tereza Smutná, báseň židovského chlapce Petra Ginze s názvem Dnes je jasno už všem lidem. Poslední zastávkou se stal dům č. 350 v ulici Hornoměstská, před kterým se v chodníku nachází dalších šest kamenů. U nich přednesla text Istvána Örkényho s názvem Domov další gymnazistka, Nela Kratochvílová. Na každé ze tří adres došlo k vyslovení modlitby a symbolickému položení květin k uctění památky obětí.
Stolpersteine neboli kameny zmizelých jsou dlažební kostky s mosazným povrchem umístěné před posledním známým bydlištěm obětí holocaustu a nacistického režimu. Celkem dvanáct kamenů zasadilo město v měsíci květnu do velkomeziříčských chodníků na adresách Rozkoš, Novosady a Hornoměstská, jeden kámen nechala na Novosadech 73 nainstalovat rodina Gottvaldova­‑Wachtlova své příbuzné. Kameny mají za úkol ukázat, že židovské oběti nebyly jen bezejmennou masou, ale že za nimi stojí konkrétní lidé se svými osudy.

-red, měú, foto Iva Horká-

kameny zmizelych novosady 1kameny zmizelych novosady 2kameny zmizelych rozkos 1kameny zmizelych rozkos 2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru