Kraj Vysočina schválil memorandum s obcemi týkající se úložiště radioaktivního odpadu

UlozisteKraj Vysočina a obce na Vysočině, v jejichž katastru jsou vytipována možná hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, uzavřou memorandum. To řeší mimo jiné společný postup při jednání o úložišti.


Memorandum o spolupráci projednala a schválila Rada Kraje Vysočina. Podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové by měly být obce a kraj jednotné při přípravě zákona o zvláštních řízeních souvisejících s úložištěm i při aktualizaci koncepce nakládání s radioaktivními odpady. „Budeme se společně domlouvat, abychom do koncepce dostali jisté rozvolnění ve smyslu toho, že nemusí být jediným způsobem, jak naložit s radioaktivním odpadem, jeho nevratné uložení pod zem,“ řekla Hajnová. K memorandu se vedle kraje připojí 18 obcí.
Podle náměstkyně Hajnové nebyly dřív kraje v politice územního rozvoje, tedy celostátního nástroje územního plánování, v otázce hlubinného úložiště brány jako dotčené samosprávy. Změnila to až úspěšně prosazená připomínka Kraje Vysočina, aby kraje byly účastníky výběru místa pro úložiště. „Můžete vznést k politice územního rozvoje jakoukoli připomínku, ale pokud za vámi nestojí nějaký větší subjekt, tak je většinou vypořádána tak –‚ ano, přečetli jsme si, nesouhlasíme, jdeme dál‘ – což se obcím v uplynulých letech stávalo pravidelně,“ řekla Hajnová.
Na Vysočině jsou dvě ze čtyř lokalit, které se budou v České republice kvůli úložišti prověřovat. Obce v komentovaném memorandu jsou z lokalit Horka a Hrádek.

-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru