Kraj Vysočina je nejvíce transparentní

Vysocina mapaNezisková organizace Hlídač státu pravidelně zveřejňuje výsledky hodnocení indexu korupčního rizika tzv. K­‑Index. Kraj Vysočina opakovaně získal rating A, což znamená, že hodnocený subjekt nevykazuje téměř žádné rizikové faktory. Je teprve druhým krajem, který toto vysoké hodnocení získal, a prvním, který nejvyšší hodnocení obhájil. Hlídač státu shromažďuje a analyzuje pro index korupčního rizika data získaná z veřejného registru smluv.

Zpráva společnosti Hlídač státu uvádí: Co se týče krajských úřadů, ty si v minulém roce polepšily. Místo tří známek „C“ se za rok 2021 objevila tato známka jen jednou. Nejlepší hodnocení si dlouhodobě drží Kraj Vysočina, který má stejně jako minulý rok jako jediný hodnocení „A“.
„Podle komentáře, který máme k dispozici patří Kraj Vysočina v transparentnosti k 5 % nejlépe hodnocených subjektů. Dlouhodobě dobrovolně zveřejňujeme i uzavírané smlouvy pod 50 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová s tím, že od roku 2017, za který bylo hodnocení poprvé zveřejněno, kraj ve vykázaných hodnotách vykazuje progresi. Kraj hodnocení chápe jako motivační a poukazující na oblasti dalšího zlepšování. K diskuzi se nabízí výsledek ukazatele nazvaného Podíl smluv uzavřených o víkendu či svátku. Je třeba upozornit, že kraje uzavírají smlouvy s obcemi, kde je zcela běžné, že starosta úřaduje sedm dní v týdnu, v případech starostů neuvolněných právě i o víkendu. Ukazatel rizikovosti v těchto případech není relevantní.

-red, krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru