Kraj neplánuje redukovat víceletá gymnázia

svetla tridaV reakci na nedávné vyjádření ministra školství Vladimíra Balaše o fungování víceletých gymnázií v Česku, ujišťuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala, že kraj v žádném případě neplánuje rušit ani redukovat kapacity na osmi či šestiletých gymnáziích.

„Na víceletá gymnázia odchází v našem regionu přibližně 10 % žáků, tedy v průměru 2 až 3 žáci z příslušného ročníku, což je velmi nízké číslo a na kvalitu výuky i motitvovanost žáků na druhém stupni základních škol nemá nijak zásadní vliv,“ říká Jan Břížďala. Sami ředitelé potvrzují, že pro nadané žáky je to vhodná vzdělávací cesta, širší nabídku vzdělávání navíc oceňují i představitelé jednotlivých měst.
V Kraji Vysočina studovalo v tomto školním roce 3 155 žáků na osmiletých gymnáziích, 299 žáků na šestletých a 2 352 na čtyřletých gymnáziích, dalších 139 žáků navštěvovalo čtyřletá gymnázia se sportovní přípravou. Osmiletá gymnázia jsou na 14 školách, z toho kraj zřizuje 11 z nich. Zřizovatelem dalších dvou je církev (Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou, Katolické gymnázium Třebíč) a jedno osmileté gymnázium je soukromé (AD FONTES Jihlava). Jihlavské soukromé gymnázium je jediné výhradně osmileté gymnázium na Vysočině.
Šestiletá gymnázia fungují v Jihlavě, Pacově a Moravských Budějovicích. Pacovské gymnázium je zřizováno městem a je výhradně šestileté.
„Gymnázium v Moravských Budějovicích, jehož zřizovatelem je Kraj Vysočina, nabízí čtyřleté i šestileté studium, avšak šestileté se nedaří dlouhodobě kvůli nízkému zájmu otevřít,“ popisuje situaci v části kraje radní Břížďala a zároveň dodává: „Víceletá gymnázia mají na Vysočině své pevné místo ve vzdělávací soustavě a dle mého názoru by bylo chybou uvažovat o jejich rušení nebo omezování. Je nutné si uvědomit, že v České republice v současné době neexistuje jiná široce dostupná vzdělávací alternativa pro nadané a motivované děti.“

-red, krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru