Jaký bude osud velkomeziříčské synagogy?

synagoga z_věžeO odkupu nové synagogy na Novosadech ve Velkém Meziříčí se hovoří již pěknou řádku let. Stejně tak o jejím důstojnějším využití, aby místo asijské tržnice vzniklo třeba komunitní centrum.

Ovšem, jak dosavadní jednání vždy ukázala, problém je ve financích. Židovská obec Brno, která je vlastníkem, ji nabízela městu již dávno za symbolickou korunu. Nikdy ale k odkupu nedošlo. „Je to příliš velké finanční sousto," shodovali se starostové města. Nejinak tomu je v této době. I když se na převedení synagogy do majetku města za symbolickou cenu už radnice ve Velkém Meziříčí s Židovskou obcí prakticky dohodla, vedení města se vyjadřuje obezřetně, protože si je vědomo, že by do památky muselo investovat desítky milionů korun. „Přes to všechno, co nás čeká za investice, bychom se k tomu čelem postavit měli," nechal se slyšet starosta. Rozhodnutí by podle něj mělo padnout v tomto volebním období. Ovšem ekonomická situace tomu zatím příliš nenahrává. Město připravuje řadu investic, například rekonstrukci knihovny, zimního stadionu a náměstí, do synagogy v dohledné době nebude moci investovat víc peněz. Podle starosty by bylo možné oživovat synagogu pro veřejnost postupně.
„Nabízí se myšlenka vzniku nějakého komunitního centra nebo nějakého variabilního prostoru, který by byl jednou využit pro nějaký koncert, jednou pro přednášku, jednou pro charitativní akci," nastínil.
Podle stavebně-technického průzkumu, který má město k dispozici, je objekt synagogy stabilizovaný.

Připravila: red ML

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru