Jaro ve vídeňské mateřince

viden4Zimní období v naší mateřské škole uzavírá již tradičně karneval a poté úterní masopustní průvod obcí. Nejinak tomu bylo i letos.

Poté, jak se den se prodlužoval a lehce se i oteplovalo, začaly děti na cestu do školky doprovázet ptačí zpěvy. Nejvyšší čas pozorovat a poznávat první jarní kytičky, předčítat jarní pohádky, malovat sluníčka, zvířátka, květinky. Ale pozor! Přestože děti pravidelně za pomoci popěvků a říkadel vymetaly a vyháněly paní Zimu ze všech možných koutů, nechtěla se své vlády jen tak vzdát. Pomáhaly si také tvořením, tanečky a hrami. Jarně si vyzdobily třídu i celou školku. Příchod jara, první jarní den, vítaly návštěvou u oveček pana Rozmarina a sledováním skotačení sotva narozeného jehňátka. Hned další den, 22. března následovala vycházka na přehradu Mostiště. Pozorováním její hladiny, řečiště a potůčků si připomněly významný svátek, Den vody. Skládaly lodičky a ty pak pouštějí při vycházkách po proudu a sledují, která kam dopluje. Vodu mají děti rády ve všech formách, předškoláci už hovoří o jejím koloběhu a významu pro život na zemi. V dalším týdnu si secvičily program pro rodiče a ti spolu s nimi při vystupování a následném tvoření oveček strávily ve školce příjemný podvečer. Také se autobusem vypravily na Velikonoční výstavu do Velkého Meziříčí. S velikonočními zvyky, s jejich podstatou, s názvy dní se seznámily během tradičních „Barevných dnů“, při nichž si vytvářely originální dekorace v barvě daného dne k výzdobě svých domovů.
Letošní novinkou v bohatém programu školky byla registrace do celostátní akce „Ukliďme Česko“. Přestože se začíná s úklidem již 1. dubna, většina našich aktivit byla směřována až na konec měsíce. Děti podpořili a vzorem jim byli rodiče, kteří se sešli k úklidu zahrady a okolí školky. V pátek 20. dubna se pak děti oblékly symbolicky do modrého oblečení, ve třídě se sešly u společně sestaveného obrazu naší modré planety a v závěru sezení Zemi popřáli do dalšího roku svá vlastní přání. Potom se už vypravily vyzbrojeny rukavicemi a odpadkovými pytli směrem k lokalitě Pařezina, kde si po celý rok velmi rády hrají, staví chaloupky pro skřítky, sbírají nejrůznější přírodniny pro svá tvoření, přirozeně se učí poznávat stromy, keře, zvířata. V zimě pozorují stopy a krmí zajíce a srnky. Tentokrát měly jiný cíl. Posbírat vše, co do přírody nepatří, odpad poté vytřídit a vložit do obecních kontejnerů. A to se jim podařilo na jedničku s hvězdičkou. Byly spokojené z každého odpadu, který našly a téměř závodily, kdo toho najde více. Poctivě se zapojili i mladší děti, i ony přinesly ke kontejnerům své úlovky. Asi tím nej úlovkem byla železná trubka. Větší dárek, než byl tento konkrétní počin, úklid oblíbené lokality, už asi děti věnovat své zemičce nemohly.
A protože sluníčko už hřeje a do hnízda se vrátily vlaštovky, bylo nutno do vysokých záhonů vysévat semínka – ředkvičku, hrášek, cibulku a další. Konvičky jsou i děti jsou připraveny. Také se jim líbila návštěva v zahradnictví „Rozmarínek“ v Petrávči, kam zavítaly, aby se dověděly něco více o bylinkách, květinách a zvířátkách, které zde našly domov. Při exkurzi do místního kravína se pozdravily nejen s kravičkami, ale hlavně s telátky, ta se jim líbila nejvíce.
Do konce školního roku zbývají dva měsíce, které děti prožijí přípravami na vystoupení před rodiči, prarodiči a veřejností v místním v kulturním domě. Budou hodně zpívat, tancovat, malovat a tvořit, vyrobí si pro ně dárečky a přání. V červnu pojedou na výlet na zámek Jaroměřice a na oslavu léta si užijí Letní slavnosti, která bude spojena s vystoupením a pasováním předškoláků na školáky.
Poté už hurá na prázdniny!
Jana Stehlíková, ředitelka MŠ

viden1viden2viden3viden5viden6viden7

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru