Pavel Zacha z Velkého Meziříčí odehrál svoji nejproduktivnější sezonu v NHL

Zacha Pavel_foto_nhl.com_cs_newsHokejový útočník Pavel Zacha, který na meziříčském ledě v útlém dětství začínal, má za sebou nejproduktivnější ročník v NHL ve své dosavadní kariéře.

Pavel Zacha v letošní sezoně odehrál v základní části plný počet 82 utkání, v nichž získal 57 bodů za 21 branek a 36 přihrávek, čímž překonal ve zmíněných statistikách své osobní rekordy. Zachovým dosavadním kariérním maximem bylo 36 bodů za 15 branek a 21 přihrávek ještě v dresu New Jersey Devils. Jimi byl vybrán v roce 2015 jako 6. hráč v pořadí draftu, v rámci něhož týmy hledají talentované mladíky do NHL. Po odehraných šesti kompletních sezonách v New Jersey Zacha před tou letošní odešel do Bostonu Bruins.
Zacha v této sezoně překonal hranici dvaceti branek, což se mu v základní části NHL povedlo poprvé v kariéře. Mezi Čechy hrajícími v NHL, stejně jako v týmovém bodování, obsadil 5. místo těsně za klubovými legendami Bergeronem a Krejčím. S ním a Pastrňákem Zacha často tvořil úderný útok.

Byl vyhlášen hvězdou zápasu

Jako jedno ze skvělých Zachových představení lze zmínit například zápas, v němž hokejisté Bostonu porazili díky jeho dvěma gólů New Jersey 2:1. Zacha byl za výkon proti svému bývalému týmu vyhlášen první hvězdou zápasu.
Produktivní výkony si Zacha přenesl i do vyřazovací části, kde v 7 zápasech přihrál na 6 branek. Po prvním kole play-off tak byl z českých hráčů nejproduktivnější, když například druhý Pastrňák získal o bod méně za 5 gólů.
Získávání bodů u útočníků je pochopitelně ta nejviditelnější statistika, ovšem zdaleka není jediná, podle které se hodnotí. Zacha měl na kontě i 25 kladných bodů za účast na ledě při střelených a obdržených brankách a v této statistice skončil z českých hráčů druhý za Pastrňákem (+34).

Ukázal svoji všestrannost

Zacha je v NHL také ceněn pro svoji střelu zápěstím či univerzálnost, kdy je schopen hrát jak v centru útoku, tak na křídle. „Má za sebou spoustu utkání, ve kterých nám na pozici centra pomohl. Je fascinující sledovat, jak dokáže přepínat mezi oběma pozicemi," řekl běhe sezony hlavní trenér Bruins Jim Montgomery o Zachově schopnosti měnit pozice. „Myslím, že ukázal svou všestrannost," vyjádřil se o Zachovi také generální manažer Bruins Don Sweeney. „Hraje ve všech situacích a stal se velkou součástí naší kabiny. Velmi dobře do ní zapadl. Pochopitelně pomohli i jeho krajani. Celkově je to ale velmi sympatický mladík. Jsme rádi, že ho tu budeme mít i nadále. A vyřešíme díky němu i některé odchody."
Do budoucna se podle nich se Zachou počítá na místo zmíněných centrů a klubových ikon Bergerona a Krejčího, jejichž kariéry v NHL se blíží ke konci. Šestadvacetiletý Zacha evidentně vedení Bostonu přesvědčil o svých kvalitách, neboť s ním už během sezony zkraje letošního roku podepsalo novou smlouvu na 4 sezony za 19 milionů dolarů.

Získat nejcennější hokejovou trofej bude mít příležitost zase za rok

Zacha tak dál může zlepšovat nejen své osobní statistiky. Dosud za sedm celých sezon má na kontě v základní části NHL 468 startů a celkem 236 bodů díky 90 gólům a 146 asistencím. V play-off zatím přidal 12 utkání, v nichž nasbíral 6 asistencí. V obou částech sezony si tak drží velmi dobrý průměr půl bodu na utkání, neboli jinak řečeno boduje každý druhý zápas. V následující sezoně tak Pavel Zacha může oslavit jubilejní 500. zápas a 100. gól v kanadsko-americké hokejové lize.
Zacha prožil skvělou sezonu v základní části nejen z osobního hlediska, ale též z týmového alespoň co se týče základní části. Boston Bruins ji suverénně vyhrál, navíc překonal některé týmové rekordy NHL jako například počet výher či získaných bodů. Do nejdůležitější části sezony, kterým je play-off, tak Boston vstupoval jako minimálně jeden ze spolufavoritů na celkového vítěze. Ovšem mezi týmy NHL panuje obrovská konkurence, což dokazuje třeba to, že naposledy vítězem Stanley Cupu a základní části v jedné sezoně bylo před deseti lety Chicago Blackhawks. I proto se mluví o „prokletí" vítězů základní části. Ani Boston ho letos nezlomil, neboť ho v prvním kole vyřadila Florida Panthers 4:3 na zápasy.

zacha pavel_2016_foto_iva_horkaPřesto výkony nejenom Pavla Zachy, ale i dalších hráčů v čele D. Pastrňákem slibují zářnou budoucnost bostonských Medvědů. Další příležitost získat nejcennější hokejovou klubovou trofej bude mít P. Zacha a jeho tým zase za rok.


Připravila: redakce ML. Foto: nhl.com/cs a Iva Horká

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru