Nová synagoga již patří městu

synagoga hoste_navstevaZastupitelé Velkého Meziříčí odsouhlasili na svém červnovém zasedání převzetí nové synagogy do majetku města.

Židovská obec městu památku i s pozemkem na Novosadech darovala. Darovací smlouvu podepsal starosta Alexandros Kaminaras s předsedou Židovské obce Brno Jáchymem Kanarkem na konci června.
Podle vyjádření starosty na webu města, chtějí zástupci Velkého Meziříčí i Židovské obce propojit Starou i Novou synagogu a pozemky mezi nimi v jeden živý celek. A synagogu pozvolna oživovat, pořádat tam přednášky, koncerty, výstavy, promítání filmů, workshopy, happeningy či charitativní akce. Předseda Židovské obce se na webu města vyjádřil, že se s městem dohodli na bezplatném převodu synagogy i na jejím budoucím využití pro kulturní účely, a to v duchu židovských tradic a podle zásad neodporujících judaismu a původnímu účelu stavby.
Podle slov starosty je budova stabilizovaná, což podle něho dokazuje stavebně-technický průzkum. Přiznává ale, že se budova bez nákladné rekonstrukce do budoucna neobejde a je si vědom, že v dohledné době to ale nebude. Město má totiž v plánu více akcí – započatou rekonstrukci zimního stadionu, a na opravu čeká také knihovna a náměstí, což jsou velké investice, uvědomuje si starosta.
Ne všichni obyvatelé ale nadšení z převzetí židovské památky sdílí, byť měli také výhrady proti vietnamské tržnici. Někteří poukazují na to, že pro kulturní akce má sloužit Jupiter club, jehož rekonstrukce stála více než sto milionů, a další – zejména mladí lidé, kteří řeší bytovou situaci – se domnívají, že město by se mělo starat v této době ve zvýšené míře o občany a kupříkladu zadotovat více pozemky na Hliništích, jejichž cena ve výši okolo tří milionů korun za tisíc metrů čtverečních velký pozemek je pro mnohé nedostupná. A někteří další se domnívají, že si město vzalo příliš velké sousto s přihlédnutím k akcím, které hodlá realizovat.
Připr.: red. Ilustrační foto: Iva Horká
Více info na webu města.

synagoga ih_2019_3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru