Týrání zvířat na jatkách v Dolních Heřmanicích se prošetřuje

tyrani zvirat_dolni_hermanice_reprofoto_z_videa_Zvirata_nejime2Státní veterinární správa (SVS) zahájila šetření na jatkách v Dolních Heřmanicích na Vysočině na základě aktuálně zveřejněných záběrů nevhodného zacházení s hospodářskými zvířaty.

Vzhledem k tomu, že se jedná a flagrantní případ týrání zvířat, SVS již podala trestní oznámení. Ve stejné věci rovněž předá podnět příslušné obci s rozšířenou působností. Potvrdil to tiskový mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček. Video uveřejnila na internetu organizace Zvířata nejíme.
SVS ihned po obdržení zveřejněného videa, které ukazuje nevhodné zacházení s domácími prasaty při vykládce, začala případ prošetřovat. Platná legislativa omezuje míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení imobilních zvířat či kopání do nich, kterého se personál na videu dopouští.
Ve videu mimo jiné pracovník nemohoucímu praseti, které leží na zemi, vulgárně nadává a přitom mu šlape na hlavu.
Slabším povahám autoři videa proto nedoporučují, aby záběry zhlédly.
KVS prověřila, zda jatka v Dolních Heřmanicích splňují zákonnou povinnost zaměstnávat pracovníka pro řádné zacházení se zvířaty (tzv. animal welfare officer). Uvedená povinnost vyplývá z legislativy EU a je platná pro všechna větší jatka.

Kontrola zjistila pochybení v činnosti tohoto pracovníka. I přesto, že jatka mají dva tyto pracovníky, kteří jsou odborně způsobilí, jejich činnost je pouze formální.
Další zjištěné pochybení spočívá v tom, že vykládka zvířat zachycená na předmětném videu byla navíc v rozporu s provozním řádem, neboť probíhala mimo určenou dobu, která je stanovena provozním řádem provozovatele.
SVS při dnešní kontrole prověřila rovněž práci inspektorů provádějících dozor na uvedených jatkách, kdy nebylo zjištěno pochybení. Dále budou prošetřeni také chovatelé, kteří dodávají zvířata na jatka a také jejich přepravci. Před měsícem se objevil podobný případ týrání zvířat na jatkách v Českém Dvoře nacházejících se rovněž na Vysočině. Také v tomto případě podala SVS trestní oznámení.
Podle sdělení tiskového mluvčího byly provedeny kontroly také v ostatních jatkách v České republice. Případu se budeme i nadále věnovat, o vyjádření jsme požádali také Jatky Dolní Heřmanice. 

Video bylo natočeno v únoru, zveřejněno v červenci, říká jednatel jatek

Jednatel společnosti Michal Jadrný nám v e-mailu z 25. července 2023 odpověděl: 

"Jedná se o situaci, která byla natočena v únoru 2023, ale zveřejněná až nyní v červenci 2023. Nejedná se tedy o aktuální stav.

Politováníhodná situace byla pochybením a selháním jednotlivce, zaměstnance, který zde působil krátkou dobu a není to obecné chování ostatních zaměstnanců. Od tohoto chováni se distancujeme a v žádném případě ho netolerujeme.

Po zhlédnutí videa v pátek 14. 7. 2023 jsme okamžitě zjednali nápravu a zavedli opatření, aby se v budoucnu takové chování neopakovalo."

 

Video zde: zdroj Facebook Zvířata nejíme:

https://www.facebook.com/watch/?v=6530621320315027

 

Připravila redakce ML. Zdroj: SVS ČR
a reprofoto z videa organizace Zvířata nejíme.

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru