Pracovník, který týral zvířata, na jatkách v Dolních Heřmanicích už nepracuje

tyrani dolni_hermanice_reprofoto_z_webu_Zvirata_nejime2Jak jsme již uvedli v tištěných novinách číslo 15/2023 a na webu v samostatném článku, Státní veterinární správa (SVS) podala trestní oznámení na společnost Jatky Dolní Heřmanice a na jejího někdejšího zaměstnance, který se dopustil nevhodného zacházení s hospodářskými zvířaty. Usvědčilo ho video, které bylo natočeno na zmíněných jatkách a zveřejnila ho na internetu organizace Zvířata nejíme.

SVS dle svého vyjádření ihned po obdržení zveřejněného videa, které ukazuje nevhodné zacházení s domácími prasaty při vykládce, začala případ prošetřovat. Platná legislativa omezuje míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení imobilních zvířat či kopání do nich, kterého se personál na videu dopouští.
Ve videu mimo jiné pracovník nemohoucímu praseti, které leží na zemi, vulgárně nadává a přitom mu šlape na hlavu.
KVS prověřila, zda jatka v Dolních Heřmanicích splňují zákonnou povinnost zaměstnávat pracovníka pro řádné zacházení se zvířaty. Uvedená povinnost vyplývá z legislativy EU a je platná pro všechna větší jatka.
Kontrola zjistila pochybení v činnosti tohoto pracovníka.
SVS zjistila i další pochybení.

Další pochybení spočívá v tom, že vykládka zvířat zachycená na předmětném videu byla navíc v rozporu s provozním řádem, neboť probíhala mimo určenou dobu, která je stanovena provozním řádem provozovatele. Dále budou prošetřeni také chovatelé, kteří dodávají zvířata na jatka a také jejich přepravci. SVS při kontrole prověřila rovněž práci inspektorů provádějících dozor na uvedených jatkách, kdy nebylo zjištěno pochybení.


Od chování bývalého zaměstnance se distancujeme, řekl jednatel jatek


Jednatel společnosti Michal Jadrný se v e-mailu 25. července 2023 vyjádřil, že šlo o situaci, která byla natočena v únoru 2023, ale zveřejněná až nyní v červenci 2023. Podle jeho sdělení tedy nešlo o aktuální stav.
„Politováníhodná situace byla pochybením a selháním jednotlivce, zaměstnance, který zde působil krátkou dobu a není to obecné chování ostatních zaměstnanců. Od tohoto chováni se distancujeme a v žádném případě ho netolerujeme. Po zhlédnutí videa v pátek 14. 7. 2023 jsme okamžitě zjednali nápravu a zavedli opatření, aby se v budoucnu takové chování neopakovalo," uvedl také Michal Jadrný.


Video dostala organizace se zpožděním


Obrátili jsme se též na společnost Zvířata nejíme, aby osvětlila, proč bylo video zveřejněno s půlročním zpožděním, neboť někteří čtenáři v diskuzi poukazovali na to, že když jde lidem z organizace na ochranu zvířat o jejich blaho, proč čekala ještě dalšího půl roku, aby se tam podobné věci děly...
„Video jsme zveřejnili až v červenci, jelikož nám bylo z anonymního zdroje zasláno až v tomhle období. KVS jsme samozřejmě sdělili datum, kdy bylo video pořízeno. O tom, že tento pracovník již na daných jatkách nepracuje, nevíme," odpověděl za organizaci Zvířata nejíme Lukáš Vincour. Ten na další dotaz, zda dostali od někoho tip, že tam k neetickému zacházení dochází či šlo o náhodné zjištění, odpověděl: „Z našich zkušeností víme, že na jatkách v ČR dochází k neetickému chování ke zvířatům běžně. Tudíž si nemyslíme, že jde o výjimečný případ, ale o náhodné natočení celkem běžné praxe některých pracovníků jatek."
Jak pokročilo vyšetřování během posledních čtrnácti dní, jsme se zeptali tiskového mluvčího SVS Petra Vorlíčka. Ten nám v době uzávěrky našeho čtrnáctideníku – tedy v pondělí 7. 8. – napsal, že v případu jatek novinky nejsou. „V současnosti běží spolupráce s policií a KVS posiluje veterinární dozor nad přepravou jatečních zvířat a jejich převzetí na jatkách," uvedl Vorlíček.

Video si můžete pustit zde:


https://www.facebook.com/zvirata nejime.


Připravila redakce ML. Foto: screen z FCB Zvířata nejíme

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru