Klienti březejckého střediska bydlí v domě po Františku Podstatzkém v Jabloňově

chranene bydleni_jablonov_foto_zdroj_fcb_vitezslav_schrekNový domov našli v Jabloňově. Kociánka koupila dům po hraběti Františku Podstatzkém.

Že se lidem s mentálním či s kombinovaným postižením žije v menších domcích v běžné zástavbě mnohem lépe, než ve velkém ústavu, víme na Vysočině už dávno, nechal se slyšet hejtman Schrek. V rámci tzv. transformace služeb, tedy přechodu života z ústavů do komunitního typu bydlení, Kraj Vysočina vybudoval již 67 takových objektů. A není na to kraj úplně sám. O lepší kvalitu života svých klientů usilují i další poskytovatelé sociálních služeb, třeba Centrum Kociánka, které na konci června za účasti řady hostů otevřelo nové chráněné bydlení v Jabloňově.
Stalo se tak u příležitosti vítání léta a proběhlo na hřišti v Jabloňově, tedy blízko domu, který dříve patřil Františku Podstatzkému, později v rámci dědictví Nadačnímu fondu Františka Podstatzky Lichtensteina (NFPL).

A právě ten ho prodal Kociánce, která má detašované pracoviště v Březejci, pro jejichž klienty bude sloužit.
„Iniciativa vzešla od Kociánky, která o dům projevila zájem," uvedla pro naše noviny Hana Sklenářová, předsedkyně správní rady NFPL a dodala, že dům byl prodán na podzim roku 2022. Zatím v něm našli svůj domov čtyři klienti.
Slavnostního otevření se mimo jiné zúčastnil synovec F. Podstatzkého, konkrétně Karl Alois Podstatzky-Lichtenstein, a také zástupci politického a veřejného života, mimo jiné i náměstkyně ministra či hejtman Kraje Vysočina.
Součástí doprovodného programu byl koncert tanečního orchestru ZUŠ Velké Meziříčí či cimbálovky.


Připr.: red ML, foto zdroj: FCB V. Schreka se souhlasem 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru