Vyhlášená veřejná sbírka může pomoci rodině vážně nemocného policisty

FOTO LUKYPříběh Lukáše se nepíše snadno

Minulý týden vyhlásil Nezávislý odborový svaz Policie České republiky ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina veřejnou sbírku pro kolegu pprap. Lukáše Zítu. Lukáše postihlo v nedávné době progresivní a fatální onemocnění způsobující ztrátu buněk centrální nervové soustavy. Na toto onemocnění bohužel neexistuje léčba.


Šestatřicetiletý Lukáš Zíta nastoupil do služebního poměru k Policii České republiky v roce 2010. Tehdy začal sloužit na obvodním oddělení ve Žďáře nad Sázavou. V průběhu let si Lukáš pořídil psa Jerryho s vidinou vysněné práce na pozici policejního psovoda. Tento sen se mu vyplnil a Lukáš začal sloužit na oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Policie od Lukáše psa Jerryho odkoupila, a tak se stali parťáky nejen v soukromém životě, ale také ve službě. Pro Lukáše byla policejní služba posláním, proto byl nad rámec svého běžného služebního zařazení také členem Krajské pořádkové jednotky, kdy v této činnosti pokračoval i jako policejní psovod. Kromě toho je Lukáš také dobrovolným hasičem a členem zásahové jednotky SDH Újezd. Ve sboru dobrovolných hasičů působí jako vedoucí mládeže.
Ne nadarmo se říká, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. V nedávné době Lukášovi diagnostikovali lékaři vzácné a nevyléčitelné onemocnění. Jedná se o progresivní a fatální neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, které způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné pohyby. Na toto onemocnění bohužel neexistuje žádná léčba. U Lukáše již došlo k postižení svalů rukou a k narušení řeči. Proto již nemůže vykonávat činnosti, na které byl zvyklý a ani vykonávat policejní službu jako doposud. Na doporučení lékařů by měl ale co nejdéle vykonávat činnosti, na které je zvyklý. A tak dokud to jeho zdravotní stav dovolí, bude zařazen na pozici pomocníka dozorčí služby na obvodním oddělení.
Lukáš je v soukromém životě velice ochotný a přátelský. Je milujícím manželem Zuzky, která má bohužel zdravotní omezení a je v invalidním důchodu prvního stupně. Lukáš se Zuzkou společně vychovávají tři děti – devatenáctiletou Terezu, třináctiletou Amálku a devítiletého Lukáše. Děti jsou pro oba rodiče největším štěstím. Děti ale tatínkovou nemocí trpí nejvíce, protože jsou ve věku, kdy potřebují oba rodiče. Lukáš by si chtěl nyní pořídit nového čtyřnohého parťáka a vycvičit ho stejně tak dobře jako Jerryho. Držíme mu všichni palce, aby to zvládl.
„Na Lukáše bylo ve službě vždycky spolehnutí, což je při náročné policejní práci velice důležité. Proto chceme vyhlášenou sbírkou Lukáše a jeho rodinu podpořit v této nelehké situaci, kterou právě procházejí,“ uvedl mjr. Ing. Martin Růžička, vedoucí oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
Pokud se stejně jako my rozhodnete přispět na sbírku, můžete tak učinit vkladem nebo převodem na transparentní sbírkový účet Nezávislého odborového svazu Policie České republiky, vedený u Raiffeisenbank a.s
Číslo účtu: 3067112
Kód banky: 5500
Variabilní symbol: 324632
Všem děkujeme za projevenou solidaritu a podporu.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
oddělení tisku a prevence
mjr. JUDr. Dana Čírtková
tisková mluvčí
tel: 974 261 207
mobil: 725 375 094
e­‑mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru