Nejlepší guláš uvařil Jan Smejkal z Petrávče

gulas soutez_foto_paril_vl_vitezoveV pivnici Na Lipnici ve Velkém Meziříčí se v sobotu 4.listopadu uskutečnil v pořadí již čtvrtý ročník oblíbeného klání amatérských gulášníků.


Letos bylo předem stanoveno pravidlo, že k vytvoření přihlášeného pokrmu smí být použito výhradně hovězí maso - přičemž volba jeho bližší specifikace už záležela pouze na soutěžících. Zda půjde např. o kližku, líčka, krk, hovězí přední, o svíčkovou, plec, roštěnec, kýtu atd., to už si tedy musel doma - či spíše přímo v řeznictví - rozhodnout každý sám... Jednotná kategorie "Hovězí" tak trochu garantovala, že odpadnou některé dřívější neshody a protesty ohledně užití vepřového či tzv. zvěřiny neboli divočiny (myšlen srnec, jelen, daněk, divočák atd.), což pak pochopitelně bývalo poněkud nesrovnatelné. Toto rozhodnutí pořadatelů je třeba hodnotit jako spravedlivé, neboť výchozí podmínky se srovnaly do více viditelnější startovní čáry a nikdo neměl jinou výhodu než eventuálně více štěstí (a peněz) při nákupu lepšího druhu, resp. hodnotnější části hovězího masa.
Svůj gulášek si každý ze zúčastněných musel uvařit předem doma - a do pivnice pak přinesl k ohřátí a k posouzení jenom stanovenou dávku. Pětičlenná komise, které opět předsedal profesionální kuchař, a sice pan Bezděk z Kladna, prováděla prohlídku, degustaci a posouzení jednotlivých vzorků, jež byly označeny pouze čísly, tedy anonymně - to aby celé soudcování proběhlo nestranně. Členy předem nominované poroty byli jak kuchaři, tak i profesorka z Hotelové školy Světlá, tak i laikové. Předseda jury tradičně úřadoval oděn do bílého kuchařského rondonu. Rozhodčím připadl úkol obodovat předložené vzorky podle následujících kritérií: konkrétní druh hovězího masa, zpracování masa a jeho provařenost, chuť guláše, barva omáčky, hustota omáčky, okořeněnost a celkový dojem. Nejkvalitnější gulášky byly později poskytnuty také večerním hostům zmíněné pivnice, aby si na nich mohli pochutnat i oni.

◾ Konečné pořadí nejlepších:

1. Jan Smejkal Petráveč 153 bodů
2. David Prudík Dolní Heřmanice 140 b.
3. Marcela Kurečková Velké Meziříčí 126 b.
[ cenu pro ni převzal v zastoupení František "Iša" Krejčí ]
4. Michal Troščák VM 122 b.
[ cenu pro něj převzala jeho manželka Milada ]
5. Veronika Marková (vítězka loňského ročníku) VM 110 b.
6. Leonidas Pavlidis VM 101 b.
atd.


Teoretické maximum možných dosažených bodů: 175. To kdyby všech pět rozhodčích dalo ve všech sedmi hodnocených položkách (kritériích) po pěti bodech. Bodovou stupnicí totiž bylo rozmezí 0 až 5.
Nejúspěšnější kuchtíci a kuchtičky byli na závěr odměněni poháry, medailemi, barevnými diplomy a věcnými cenami. Mezi oněmi medailemi nechyběla ani ta pravá bramborová pro 4.místo. Pochvalu ovšem zasluhuje každý, kdo v sobě sebral odvahu něco uklohnit a jít s tím pak do hospody jako s pomyslnou kůží na trh. Proto všech třináct soutěžících předem obdrželo navíc i zvláštní pamětní medaile.
Pořadateli akce byli Lenka Marková a Vladimír Pařil, sponzory cen a občerstvení se pak vedle předchozích jmenovaných stali také Pivnice Lipnice, František "Iša" Krejčí, Pivovar Polička,
Město Velké Meziříčí / Turistické a informační centrum a firma Bidfood/Nowaco VM. Mediálním partnerem byly také Medřičské listy.
Tak za rok nad onou specifickou vůní ohřátých gulášů zase nashledanou!
▪Text a foto: Vladimír Pařil

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru