Restaurace Jupiter je uzavřena. Její provozovatel trvá na řádném vyúčtování

jupiter restauraceAktualizováno 13. 9. 2018

Spor mezi Jupiter clubem a nájemcem restaurace Jupiter graduje. Pronajímatel Dušan Tomšík nesouhlasí s vyúčtováním energií a služeb. Říká, že se v Jupiter clubu nešetří a že platil za celý objekt.

Navíc prý podle svých slov na smlouvě uzavřené s Jupiterem clubem není jeho podpis. Je přesvědčen, že ho někdo zfalšoval.

Naposledy měla tedy restaurace Jupiter na velkomeziříčském náměstí otevřeno minulý pátek. Důvodem ukončení provozu je spor, který podnájemce Dušan Tomšík ze společnosti WAINES – POOL s.r.o. vede s Jupiter clubem (JC) pod vedením jednatele Milana Dufka. Podstata sporu, který prozatím skončil u rozhodčího soudu, je podle tiskové zprávy Jupiter clubu v tom, že pronajímatel restaurace přestal platit za užívání prostor a odebrané energie. Jupiter club proto prostřednictvím svého právního zástupce podal na společnost WAINES – POOL žalobu na vyklizení prostor. Jednatel Dušan Tomšík se podle svých nezříká odpovědnosti a dluh hodlá uhradit. Trvá ale na svém požadavku, a to dle svého vyjádření už dlouhou dobu, aby mu jednatel JC Dufek předložil ŘÁDNÉ vyúčtování energií a služeb. Dluh činí v tuto chvíli zhruba tři čtvrtě milionu korun.
„Chci se dohodnout, nemám žádný problém dluh uhradit,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník Medřičské listy Dušan Tomšík, rodák z Velkého Meziříčí, „nájemné doplatím poté, co se se mnou město Velké Meziříčí jako majitel objektu vyrovná. To znamená, že zohlední náklady, které jsem vynaložil do rekonstrukce restaurace před třemi lety. A za spotřebované energie zaplatím hned, jakmile mi ředitel Jupiter clubu vystaví řádné – zdůrazňuji řádné – vyúčtování za poslední tři roky.“ V JC totiž podniká od jara 2015.
D. Tomšík do rekonstrukce restaurace vložil nemalé prostředky v řádech několika milionů korun ze své kapsy, ale město mu je podle něho doposud nevyrovnalo. Předán mu byl vpodstatě holý prostor restaurace, kterou kompletně opravil a vybavil. I do samotné kuchyně musel částečně investovat. Přiznává, že udělal chybu, když si nenechal do smlouvy zohlednit rekonstrukci třeba právě tak, že by platil nižší nájemné.
„Vše se řešilo za pochodu,“ vzpomíná s hořkostí v hlase podnikatel, „a navíc jsem nyní zjistil, že podpis na smlouvě, kterou vlastní JC, není můj. Mohu to dokázat.“
Není tedy divu, že nyní už je obezřetnější. „Klíče jim nedám, dokud nebude vše řádně vyúčtováno a vyrovnáno,“ říká rezolutně Tomšík. A dodává, že se s protistranou dohodl, že když k 31. 8. 2018 skončí, tak žalobu, kterou podala k rozhodčímu soudu, stáhne.
„Potřebuji nějaký čas na vyklizení, asi do týdne bych se měl vystěhovat. Pak si prý zkontrolují, zda jsem jim neodnesl jejich věci. A já jsem řekl, že uděláme dohodu o narovnání a že tam nechám věci, které si nafotím, aby bylo jasné, co všechno tam zůstalo. Nemám zájem, aby M. Dufek podnikal na mých věcech, které jsou některé například udělané tak, že se nedají použít nikde jinde – třeba na stolech či židlích jsou loga Jupiteru apod. Takže dokud se to nevyřeší, restaurace zůstane zavřená,“ vysvětluje situaci Tomšík.
„Tři roky jsem platil nájem. A pak jsem si začal všímat, že mi vykazují příliš vysoké energie, v JC se nešetří, topí se o sto šest, odpočtové vodoměry jsou zabudované v podhledech ve stropě, takže se k nim ani nedá dostat. Když jsem se na to ptal, kloudnou odpověď jsem nedostal. Jednoduše řečeno, měl jsem pocit, že platím energie za celý Jupiter club,“ poodkrývá další zákulisí celé kauzy, kde je otazníků povícero.

Jupiter clubu nechybí v rozpočtu skoro tři čtvrtě milionu korun?

Jednou z otázek také je, zdali Dufkovi téměř tři čtvrtě milionu v rozpočtu nechybí, a také to, proč situaci neřešil hned, když zaregistroval první či druhou dlužnou částku? Jednatel Waines-Pool se podivuje i nad tím, že vedení města nezajímá hospodaření v JC. Přitom tato městská společnost nakládá s 5,5 miliony korun.
Kontrolní výbor, který provedl v JC v roce 2016 zevrubnou kontrolu, objevil v Jupiter clubu závažných pochybení několik. Dokonce tehdy zastupitelstvu doporučil finanční audit, ale dosud k němu nedošlo. Lze také připomenout, že za jednatele Dufka odešly i dvě předchozí podnikatelky, profesionálky ve svém oboru. A jak dopadla restaurace, když ji provozoval sám Jupiter club pod vedením M. Dufka, je veřejným tajemstvím. Skončila s provozním mankem. Exstarosta Necid pak na to konto prohlásil, že Dufek „restauraci už vést nemůže.“

Kdo drží ochrannou ruku nad Dufkem?

„Žádali jsme p. Pospíšilovou z ekonomického oddělení JC, aby nám poslala vyúčtování a ta nám řekla, že na to nemáme nárok,“ podivoval se D. Tomšík, a dodal, že Pospíšilová uvedla, že jí to Dufek zakázal. Rozúčtování energií na jednotlivé úseky JC je letitý problém Milana Dufka. Už před mnoha lety je po něm požadoval zastupitel Vilém Lavický, přičemž nebyl jediný.
„Ani předchozí nájemkyně se nedočkaly, a všichni jsme skončili na tomhle. Protože pan Dufek si tam dělá, co chce,“ říká Tomšík. A tak se jednoduše rozhodl, že přestane platit, doufajíce, že Dufka donutí k tomu, aby začal jednat.
„Na společném setkání se starostou Komínkem a místostarostkou Jurdovou, kde byl přítomen také Dufek a Pospíšilová, mi předložili rozpis vyrovnání dlužné částky a splátkový kalendář, a nic víc je nezajímalo,“ kroutí nevěřícně hlavou restauratér Tomšík a jedním dechem dodává, že město nemá podle něho zájem věc řešit a stojí na straně Dufka, a zároveň pokládá otázku, kdo nad ním drží ochrannou ruku...
„Ze strany zástupců města byla porušena řada právních předpisů a zejména moje právo jako občana a podnikatele na řádné majetkové vyrovnání,“ dodává Dušan Tomšík na závěr.
Zároveň děkuje všem lidem, kteří k němu do restaurace chodili, a doufá, že jim tam chutnalo. Dál ale s Dufkem pokračovat už nechce, takže se s největší pravděpodobností se zákazníky v prostorách restaurace Jupiter, kterou zrenovoval vskutku vkusně a nápaditě, nepotká.
Připravila: redakce ML

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru