Letošní rok je pro zdejší sportovní rybáře zlomovým

Mor rybVelkomeziříčský rybářský spolek, který byl založen v roce 1896 je plným právem hrdý na svoji bohatou historii. Stal se prvním česky mluvícím rybářským spolkem na Moravě a naše město v dobách c.k. mocnářství bývalo především zásluhou F. Veselého jakýmsi pomyslným hlavním městem celého českého sportovního rybářství.

Ale ani tak bohatá historie nijak neopravňuje dnešní pokračovatele v záslužné práci F. Veselého, aby usnuli na dávných vavřínech a oddali se sladkému nicnedělání. Rybářství, ať už je provozováno komerčně či v rámci zájmové činnosti, je především tvrdou řeholí, která se nikterak nedá ošidit.
V současné době rybářský spolek obhospodařuje 26 chovných rybníků o celkové výměře 35 hektarů, a dvě rybochovná zařízení.
Stará se i o své sportovní revíry, které pravidelně osazuje podle zarybňovacích plánů. Těmi jsou Balinka 1 v délce 20,3 km, Oslava 5 - 10 km, Oslava 7 - 7 km a pstruhový úsek řeky Oslavy 6 - 10 km. Do sportovních revírů spadají i tři rybníky nesoucí názvy Balinka 1B - rybník Nečas (2,2 hektarů), Oslava 6 A - rybník Benetín (5 ha) a Oslava 7 A - rybník Těšík (3,6 ha). Spolek má v současnosti 800 členů a o tom, že rybařina již dávno není doménou mužů, svědčí fakt, že řady členů oživuje 60 příslušnic něžného pohlaví. Je vydáno i 150 dětských povolenek a další adepti rybářského sportu se každoročně připravují v rybářských kroužcích.


Zvolili nového předsedu

Rok 2018 je pro velkomeziříčské sportovní rybáře rokem zlomovým. Na výroční členské schůzi, která proběhla v březnu, bylo v mimořádných volbách zvoleno nové vedení spolku. Na následující schůzi nového výboru byl zvolen novým předsedou Miloslav Vala a jednatelem se stal ing. Zdeněk Chrást.
Dalšími členy výboru pak jsou O. Hladík P. Chytka, P. Liška, Bohumír Machát, Pavel Psohlavec ml., J. Strašák, P. Strašák, K. Veselý a ing. V. Zapletal.
Beze změn nezůstala ani kontrolní a revizní komise. Nově ji vede V. Dřímal a sekundují mu ing. H. Bučková a ing. J. Bradáč.
Díky iniciativě předsedy M. Valy se záhy podařilo vyřešit mnohé z těch nejpalčivějších problémů. Na Rybníku Malý Jabloňov proběhlo vybetonování kbelu, rybník Lalůvka 4 se dočkal nového přepadu a zároveň bylo provedeno jeho nyní již zcela bezpečné přemostění lávkou pro pěší. Bylo započato jednání o stavbě bezpečnostního přelivu na rybníku Jabloňov-Panský. Byla zahájena rekonstrukce sportovního revíru Těšík v k. ú. Bory. Probíhá tu kompletní revitalizace bezpečnostního přelivu, oprava stejnorodosti koruny hráze a návodní strana bude opatřena kamenným záhozem. Bylo dokončeno statické zabezpečení sídelní budovy rybářského spolku na Třebíčské ulici. Objekt byl stažen ocelovými lany a u řeky byly navrtány a následně naplněny mikropiloty o hloubce 5 m. Tato oprava proběhla díky finanční podpoře Města Velké Meziříčí, které spolku schválilo dotaci ve výši 150 tisíc korun, určenou na nezbytné opravy budovy. Následně byla uzavřena smlouva s firmou PKS na dodávku nových oken. Poté proběhne oprava fasády a zastřešení vjezdu do garáží. Skladová a garážová vrata prošly rekonstrukcí a byly vyměněny vchodové dveře do administrativní části budovy. Byly převezeny stavební materiály a vybudován nový objekt pro odběr vody, sloužící k doplňování přepravní techniky. Tím byl uvolněn pozemek určený pro směnu za trvalé břemeno odběru vody k rybářským sádkám.


Rybáři také bojují se suchem

Při tom všem zůstalo samozřejmostí, že stejně jako v minulých letech musí být plněn zarybňovací plán na jednom pstruhovém a šest mimopstruhových revírech.
I když podmínky chovu jsou dlouhodobě nepříznivé, stále se daří odchovat potřebné počty ryb bez závislosti na jiných produkčních podnicích. Značně horší je situace doprovázející chov pstruha. Zde dochází k úplnému vysychání chovných potoků a již několikátý rok bylo nutno přistoupit ke snižování chovných kapacit. V letošním obzvlášť suchém období nás sdělující prostředky často informuji o místy až hrozivých úhynech rybích sádek. Takovým se místní rybáři zatím dokázali vyhnout a řešili pouze jeden menší asi 10% úhyn na rybníku Paleček. Byli ale donuceni slovit rybník Ústecký, a místy museli z důvodu kyslíkových deficitů nasadit čerpadla.
Vzhledem k obavám z trvale dlouhodobého nedostatku vody se plánuje radikální změna techniky výlovů. Rybníky budou již na podzim loveny z plné vody. Je nutné si uvědomit, že rybáři své revíry nenasazují pouze pro svoji potěchu, ale do našich řek pravidelně dosazují i ohrožené rybí druhy. Bez této jejich dnes už letité práce by Balinka s Oslavou byly bez života a zely prázdnotou.
Výbor PS MRS Velké Meziříčí přeje všem, kteří navštíví kouzelnou přírodu v okolí našeho města, mnoho pohody a čerstvě načerpaných sil.
Členům MRS, aby jim na místních revírech byl patron rybářů vždy příznivě nakloněn a dočkali se bohatých úlovků.
Za výbor PS MRS Velké Meziříčí –bm-. Foto a nový znak: PS MRS

Ryb

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru