• Medřičské listy
  • Kultura
  • Chceme mít pevné místo na mapě evropských festivalů! říká zakladatel velkomeziříčského FajtFestu Tomáš Bob Fleck

Chceme mít pevné místo na mapě evropských festivalů! říká zakladatel velkomeziříčského FajtFestu Tomáš Bob Fleck

TomasFajtFest loňským ročníkem završil první desetiletí své existence. To je perfektní příležitost bilancovat a rovněž se ptát, jak by mohla vypadat desítka druhá. Letošní line-up už je několik týdnů venku. Jaké jsou ale vize do dalších let?


Tomáš Bob Fleck, pořadatel a zakladatel festivalu, který se vždy v červenci hrdě tyčí na vrcholu Fajtova kopce ve Velkém Meziříčí, se rozpovídal nejen o strastech minulých, ale také o výzvách budoucích. Má festival kam růst? Jakou vysněnou kapelu by rád dovezl? Odkud berou pořadatelé inspiraci? Cítí podporu veřejnosti a domovského města? Odpovědi najdete níže.
Co pro tebe FajtFest znamená?
Fajtfest je pro mě vlastně moje třetí dítě, začalo to všechno bez financí, bez podpory bohatých rodičů, známých v branži, nikdo nás neznal ani netlačil. Měli jsme jen srdce, co miluje hudbu a chuť něco dokázat. V dnešní době už máme celkem početnou crew a každý má své úkoly. Sám se teď snažím více věnovat dětem, ale Fajtfest je se mnou stále 24/7. A asi to v nejbližší době nebude jinak.
Která slova, jež o FajtFestu zaznívají z různých míst, Tě těší nejvíc?
Ceníme si jakéhokoli kladného feedbacku, ale opravdu dál nás posouvá až ten negativní, myslím. Je však nutností být konstruktivní. Asi nejhodnotnější jsou pro nás bezpochyby kladná slova od zahraničních headlinerů, a těch jsme v posledních letech dostali opravdu hodně. Neméně důležité jsou i recenze od vás novinářů.
Máme venku finální line-up. Jak jsi spokojen s jeho letošní podobou? Podařilo se ulovit jména, o která festival stál?
Máme na festivalu 5 headline míst, po loňském FF jsme si řekli cca 5 jmen, z nichž 2 se realizovala, takže za nás můžeme být spokojeni. Myslím, že letošní line-up je nakonec silnější a vyváženější než loni, protože v loňském roce byla trochu větší absence HC. Letos přijedou velké hardcore stars, např. Comeback Kid nebo Rise of the Northstar. Ale až po festivalu budeme vědět, jestli obsazení naplnilo očekávání. Teď jsou to jen úvahy a spekulace.
Co Tě vůbec vedlo k tomu začít s takovým koníčkem/byznysem?
Ha ha, zajímavá otázka. Já vlastně hrál v kapele, ale nebyl jsem moc dobrý muzikant, spíš manažer, takže jsem po odchodu z kapely mohl dělat nějaké bandě třeba manažera. V roce 2008 tahle „funkce" pro kapely téměř neexistovala. Tak na mně "zbylo" defacto pořádaní koncertů, pokud jsem tedy chtěl zůstat u toho, co miluji. První zásadní impulz byla určitě legendární akce Stan (koncerty pod stanem) ve VelMezu. Později jsme s Despem spolupořádali Ruda Fest a potom už přišel ten pro mnohé šílený nápad uspořádat festival na Fajtově kopci. To se psal leden 2009.
Co byla pro Tebe nejtěžší výzva, se kterou jsi se kdy při budování festivalu potkal? A s jakými častými problémy se potýká český promotér?
Bylo pro nás hodně frustrující, když i menší zahraniční kapely neodpovídají na nabídky. Jsou na tour v našem termínu, ale absolutně nemají potřebu komunikovat. K podstatnému obratu došlo v roce 2015. To se podařilo „udělat" kapelu Hacktivist. Zlom nastal až rok poté, kdy se zrealizovali Caliban. Pro všechny v crew to znamenalo vynaložit opravdu hodně úsilí, aby se na kopci cítili jako doma. To znamenalo (konečně) otevřené dveře k Avocado Booking. Žijeme v Česku a hodně často se potýkáme s nespolehlivostí a nedodržováním dohod (psaných i nepsaných). "Hospodské kecy" provázané absolutní neinformovaností lidí o fungování něčeho, jako je Fajtfest. A pokud jste jen trošku úspěšní, jde za vámi závist lidí, a to je ta nejhorší lidská vlastnost.
Je nějaká kapela, kterou bys chtěl na Fajtův kopec dostat, ale asi se to z různých důvodů nepodaří? Předpokládám, že Deftones, ale je nějaká další taková snová záležitost?
Těch je! Deftones jsou pro nás s Despem absolutní kult. I když já sám nejsem fanda jejich poslední tvorby, ale už bych Deftones a téma, zda budou někdy na Fajrfestu, nechal nadobro spát. Když se nad tím logicky zamyslíš, tak jediný klubový koncert u nás byl v Praze. Nedostal je na festival ani mamutí Rock for People. A jaké jezdí Deftones evropské festivaly? Jednou za cca 3 roky Rock Am Ring, Graspop, NovaRock, Hellfest, a tím to většinou končí. Znám jejich festivalovou cenu a ta několikanásobně převyšuje rozpočet celého FajtFestu. Stejně můžeme mluvit o Korn (miluji vše, co udělali s Headem). Naším snem jsou určitě např. Parkway Drive, ale jejich současná velikost a cena nám to nejspíše neumožní.
Jaké chování kapely Tě nejvíc naštvalo? Stalo se někdy něco tak závažného, že sis řekl „Tak tyhle už nepozveme!”?
Jednou nám francouzští divoši Smash Hit Combo vystříkali komplet hotel hasicími přístroji a byla to fakt apokalypsa. Byl jsem hodně nasraný, ale jsou to v jádru hodní kluci a údajně to byl stejně někdo z jejich crew, ale byl to jediný exces za ty roky, co hráli na kopci (nebo na našich dalších akcích). Jsme s nima absolutně v pohodě. Jo, Shifty z Crazy Town se loni choval jako totální idiot, ale údajně mu zrovna utekla holka... Velké obavy jsme měl osobně z Frankieho z Emmure, každý myslím zná jeho minulost a povahu, ale momentálně je z něj vyrovnaný a občas se usmívající chlápek. Po show na loňském FF všem podal ruku, poděkoval za skvělou organizaci a zeptal se, jestli si můžou vzít našeho kuchaře, protože takové jídlo na tour už několik let neměli. Takhle jim vaří jen doma maminka. Ještě jednou velké díky našemu kuchaři Honzovi Orgymu Nováčkovi. Je pro nás momentálně naprosto nepostradatelný, protože hlavně takové detaily dělají rozdíly mezi kvalitou festivalů i koncertů.

Před několika lety jste řešili problém se současným místem konání - málem se celý festival přesunul někam jinam. O co tehdy šlo?
Ouuu, na tuhle otázku nerad odpovídám, ale pojďme na to... Po čtvrtém ročníku, kdy jsme měli poprvé velkou stage, pořádný sound a větší zahraniční kapely, jsme sklouzli do červených čísel a museli to nějak řešit. V té době nám nejvíc pomohl dostat se z toho „hovna" náš hlavní sponzor Hendrik V. D. Tool a můj bratr Milan, který se posléze stal i členem FF crew. Do tohoto ročníku se táhl FajtFest v podstatě pouze ze vstupného a chtěli jsme změnit lokaci i "díky" tomuto důvodu. Každý se chce posouvat směrem nahoru. Pronajímatel nového areálu se jevil na začátku velmi seriózně a nic nebyl problém, ale postupem času to krachlo (taky na základě informací, jaké jsme o něm dostávaly z „terénu")... Následovalo další kolo vyjednávání se Ski Klubem na Fajťáku a dohodli jsme se nakonec na modelu, který byl akceptovatelný pro obě zúčastněné strany. Momentálně máme se Ski Klubem nadstandardní vztahy a věříme v naši společnou budoucnost. Byly to těžké časy začátkem roku 2015. Cca dva měsíce neměl FajtFest vůbec místo, ani budoucnost. Ještě jednou díky především Hendrikovi a Milanovi Fleckovi, že v té době stáli na naší straně a pomohli.
Má FajtFest kam růst? Jednou přece musí festival tohohle konceptu narazit na problém s tím, že se to už prostě na tom kopci nikam nevejde… Umíš si vůbec představit FajtFest na nějakém jiném místě?
Ano, určitě má, existuje záložní plán skrze zvýšení kapacity a plánovanou druhou stage, ale letos jsme se chtěli hodně zaměřit na pohodlí našich návštěvníků. Snad se nám všechny projekty a vize podaří dotáhnout ke zdárnému konci. Nyní mohu s jistotou říci, že budou mobilní sprchy, sedačky ve spodní části areálu, vylepšená chill-out zóna. Nikdy nebudeme velcí jako Brutal Assault nebo Mighty Sounds, ani to není naším cílem. Jdeme si svoji vlastní cestou. Stěhovat festival by bylo nemilé, ale ne nemožné. Máme vytipovanou lokalitu blízko Velkého Meziříčí, ale ukáže až budoucnost... Kolikrát se stěhoval Brutal? Minimálně pětkrát, pokud se nepletu...
Když už jsme u toho místa, jak velkou podporu vám poskytuje město Velké Meziříčí? Cítíte se v tomhle ohledu jako doma?
Dříve to nebylo úplně podle našich představ, ale ani ten festival neměl takové jméno, ani návštěvnost. Má to logiku a nedivím se tomu. Momentálně jsme se spoluprací s městem spokojeni a ještě jednou velké díky všem obyvatelům Velkého Meziříčí za shovívavost v tom "krizovém" červencovém víkendu. Nyní můžeme na 100 % říct, že cítíme podporu města a jsme za to velice vděční! Samosebou lze spolupráci ještě zlepšovat a zkvalitnit, ale to je otázka do budoucna a na obě strany.
Z jakých zahraničních nebo i českých festivalů rádi čerpáte inspiraci pro FajtFest? Máte nějaký oblíbený žánrový festival, který je pro vás něčím výjimečný?
Byl jsem vlastně (téměř) na všech základních českých festivalech, ale inspiraci tam moc ani hledat nejde. Naše místo je tak specifické, že se mu v tuzemsku nic nepodobá. I žánrově to máme celkem vyhraněné, což u českých festivalů není zrovna běžný mustr. Pár věcí nás určitě inspirovalo a poučíme se rádi, jen nechceme a nebudeme nic okatě kopírovat. Bez debat je u nás výjimečný Brutal a v Evropě (především pro příznivce Fajtfestu) With Full Force. Tam skoro každoročně jezdím a čerpám spíš inspiraci co se line-upu týče. Velmi se mi líbí koncept a prostor Summer Punk Party ve Volyni. Koná se přímo na koupališti a je krásné vidět starší generaci třeba v bazénu, když jim to za ušima zrovna drtí Deez Nuts. Lidi jsou tam prostě v pohodě a přátelští.
Jsi otevřený i jiným žánrům než metalu/rocku/coru na Fajtu? Myslíš, že by něco takového fanoušci Fajtu snesli?
O svůj prostor se hlásí stále více oblíbený grind core nebo i death metal. Svoji porci může ukousnout i black metal, ale nečekejte určitě kapely jako Marduk, Immortal nebo Mayhem, spíše post-black, který dělají výborně např. našinci Daerrwin. Náš koncept je, myslím, jasný, ale prostor na nějaké vybočení tu vždy je a bude. Letos jsem hodně zvědavý na kopci na Taliány Drown in Sulphur. Tuhle show si rozhodně nenechte ujít!
Otázka na konec: Kde bys rád viděl budoucnost FajtFestu?
Chtěli bychom mít pevné místo na mapě evropských festivalů a rád bych se dožil dvacátého výročí, a to nejlépe na Fajtově kopci. Moc děkujeme především návštěvníkům za projevenou přízeň. Stále držíte tento náš (i Váš) sen při životě. Je neskutečné číst, když Vám někdo napíše, že mu Fajtfest změnil pohled na hudební svět a naučil ho poslouchat tento styl hudby, když dříve poslouchal např. pouze rap. Díky moc coreMusic.cz za velmi zajímavé otázky a za jejich neskutečný a obsáhlý diskuze se zahraničními kapelami, protože si z nich odnáším vždy něco navíc. A rád se k tomu vracím.
Otázky kladli: Jiří Popelka a Matty Vaněk. Zdroj: www.coremusic.cz 
FOTO: Gabriel Hudec

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru