Do muzea za cukrárnami

cukrarna1Od 19. května velkomeziříčské muzeum znovu otevřelo výstavní sál, který návštěvníky zavede do prostor historické cukrárny, obchodu i výrobny. Vernisáž se uskutečnila 27. února 2020 a započala tak výstavu s názvem Historické cukrárny. Součástí byla rovněž působivá prezentace o historii cukráren ve Velkém Meziříčí za první republiky.
Návštěvníci se přenesou zpět v čase a ocitnou se nejen v interiéru historické cukrárny, ale také výrobny a obchodu.

V něm samozřejmě nechybí zásobníky na kávu či dózy plné bonbonů. Návštěvníci se mohou seznámit i s ukázkami mnohdy již zapomenutých cukrářských nástrojů, jako jsou formy na bonbony či tvořítka dříve oblíbených sněhových koulí.
Kromě již zmíněných nejrůznějších pomůcek a forem na pečení je připomenuta i výroba zmrzliny. Nechybí tedy ani ruční stroj na výrobu této ledové pochoutky, ale také pomůcky na její servírování. K vidění jsou také dobové bonboniéry, krabice, historické plechovky i reklamní materiály, které dokreslují dobovou atmosféru. Na výstavě se návštěvníci seznámí rovněž s příběhem prvorepublikového cukráře Novotného, který si sám sepsal a je doplněn i řadou rodinných fotografií.
Putovní výstava, jejímiž autory jsou MgA. Jan Maroušek a Mgr. Petr Lukas, je zapůjčena z Letohrádku Mitrovských v Brně.
Od 19. května tedy návštěvníci mohou na základě hygienických opatření vstoupit současně po maximálně osmi lidech. Zájemci, kteří se chtějí ocitnout mezi dorty, cukrářskými nástroji včetně ručního stroje na výrobu zmrzliny a dózami plnými bonbonů, mohou přijít od úterý do neděle od 9 do 16 hodin s výjimkou polední přestávky mezi 12. a 13. hodinou. Výstava potrvá do 28. června 2020. Vstupné: 40 Kč/20 Kč.
Zbytek expozic muzeum zpřístupnilo od 25. května.
-red, zdroj: muzeumvm a měúvm-

cukrarna2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru