Výstava na zámku ukáže vývoj myslivosti

Kouzlo myslivostiNa výstavu „Kouzlo myslivosti“, která se koná ve výstavním sále muzea ve velkomeziříčském zámku, se můžete podívat od 4. listopadu do 29. prosince 2022. Vernisáž proběhne 3. listopadu v 16 hodin.


Výstava mapuje vývoj myslivosti od počátku po současnost s akcentem na postavu lovce, myslivce, seznamuje návštěvníky s patrony myslivosti, s vývojem zbraní, způsobem lovu, představuje národní lovecká plemena psů, lovecké dravce. Část výstavy je zaměřena na současnost, opírá se o právní legislativu, pojednává o současné organizaci české myslivosti se všemi jejími odvětvími. Návštěvníci se dozvědí o možnostech studia myslivosti a lesnictví na odborných středních a vysokých školách.

Exponáty tvoří 3 D předměty naše i vypůjčené: myslivecký oděv, trofeje, vycpaniny, zbraně, prachovnice, hudební nástroj, noty, porcelán s motivem zvěře, modely mysliveckých zařízení, prapor okresní myslivecké organizace, beletristická a odborná literatura. Zvukovým doprovodem jsou hlasy zvěře. Dalšími doprovodnými prvky jsou různé propagační materiály ČMMJ, jako např. starší čísla časopisu Myslivost – Stráž myslivosti, pexeso pro děti, kvízy, dobové recepty na pokrmy ze zvěřiny, aj. K výstavě náleží pracovní listy pro děti zaměřené např. na stopoznalství, či jiná poznávací znamení zvěře, rozpoznávání psích plemen, dravců, omalovánky a další.

Seznam vystavujících:
Muzeum Velké Meziříčí
Zámek a Velkostatek Jan Podstatzky­‑Lichtenstein, Velké Meziříčí
Řád rytířů Kristových, Zámek Stránecká Zhoř
Okresní myslivecký spolek Žďár nad Sázavou
Moravské zemské muzeum, detašované pracoviště Zámek Budišov

Soukromé sbírky:
Ing. Antonín Havlát, Velké Meziříčí
Prof. Ing. Jiří Bartuněk, DrSc.
Jiří Fiala, Velká Bíteš
Michal Průdek, Bory
Karel Souček, Velké Meziříčí
Rodina Kazdova, Stránecká Zhoř
Rodina Cejnkova, Velké Meziříčí
Propagační materiály poskytly:
SŠ a VŠ: školy lesnické v ČR
Českomoravská myslivecká jednota

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru