Heřmanická dechovka se konala popatnácté. Vystoupilo na ní v průběhu let celkem 37 kapel

Moravská VeselkaLetošní jubilejní 15. ročník Heřmanické dechovky pořádala Obec Dolní Heřmanice v sobotu 12. 8. 2023. Program začínal ve 13 hodin, kromě hostujících hudeb vystoupili také domácí Muzikanti Ladislava Prudíka. Pořadem provázel Jiří Helán a akce se i letos konala za každého počasí, neboť areál je zastřešený. Občerstvení bylo jako vždy zajištěno.

Jak to vlastně začalo

Iniciátory této akce byli před lety Josef Prudík - dlouholetý starosta Dolních Heřmanic - a Ladislav Prudík st. - kapelník domácí dechové hudby. Jejich záměrem bylo uspořádat přehlídku regionálních kapel. Po pár letech se však osvědčila varianta dechovek napříč ČR s přesahem na Slovensko a Rakousko.
Pro úplnost i zajímavost si vyjmenujme všechny kapely: Stříbrňanka, Bítešská kapela, Bobrůvanka, Šohajka, Vysočanka, Horané, Moravěnka, Podhorácká kapela, Rouchovanka, Mistříňanka, Muzikanti z jižních Čech, Venkovská kapela, Golčovanka, Straňanka, Moravanka Jana Slabáka, Lidečanka, Vlčnovjanka, Sobuláci, Zlaťulka, Boršičanka Antonína Koníčka, Dechová hudba z Rakouska, Veselka Ladislava Kubeše, Túfaranka, Sebranka, Bludověnka, Moravská Veselka, Vacenovjáci, Žadovjáci, Vracovjáci, Mladá muzika Pepíka Nauše, Blatnička, Jižani, Straňanka, Šardičanka, Jasalka Band, Muzikanti Ladislava Prudíka a Záhorienka (SK).

Vystoupilo téměř 40 kapel

„V průběhu trvání Heřmanické dechovky jich zde vystoupilo celkem 37,"upřesnila starostka obce Bc. Romana Neufussová a dodala, „v roce 2014 byl speciálním hostem Muzikantů z jižních Čech Josef Zíma. Některé dechové hudby se tu objevovaly více let po sobě např. Stříbrňanka, Muzikanti z jižních Čech, Šohajka, Bobrůvanka a Vysočanka. Každoročně vystupují Muzikanti Ladislava Prudíka."
Posluchači se mohli mimo to setkat s několika moderátory, a sice s Karlem Hegnerem, Ivanou Slabákovou, Josefem Šmukařem a Jiřím Helánem. Akce se koná v areálu u mateřské školy, zázemí mají kapely v obecním domě a návštěvníci mohou parkovat v přilehlém okolí, čili pohodlně dojedou až k místu konání. Akce se koná za každého počasí, to většinou přálo, a když náhodou ne, i na to pořadatelé mysleli a nechali areál zastřešit.
„Na organizaci se podílejí lidé z řad zastupitelů obce, kulturní komise a dobrovolníků," doplňuje místostarosta obce Ing. Marek Požár a přidává, že je areál pravidelně naplněn milovníky dobré dechovky. „A realizace dalšího ročníku začíná již v předcházejícím kalendářním roce," uzavírá místostarosta.

Připravila: Iva Horká

Na snímku kapela Moravská Veselka, která hrála na Heřmanické dechovce letos. Foto: Karel Novotný

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru