Házená: Hodnocení sezony 2018/2019 – muži

Hazena hodnoceniMuži vstupovali do sezony 2018/2019 s ambicemi hrát horní polovinu tabulky. První zápasy sezony jsme zahajovali se slabšími soupeři. Po úvodní hubené výhře proti Juliánovu 26:28 (Juliánov skončil na posledním místě) jsme si doma snadno poradili i s torzem mladíků z KP Brna B. Poté následovala naše první prohra na půdě Bohunic, kde jsme pohořeli především v zakončení a kde nám hodně chyběl rozehrávač Šidlo. Ovšem poté tým dokázal dovézt 2 body za jednobrankovou výhru z Kostelce n. H, což se týmu podařilo po dlouhých 7 letech!

Poté jsme doma bez problému zvládli souboj s nováčkem z Olomouce (zde je nutno poznamenat, že celý zápas v barvách Olomouce odchytal brankář narozen v roce 1962!). Po tomto jednoznačném vítězství, ale přišla studená sprcha v podobě druhé prohry na půdě Telnice, kde se nám dlouhodobě nedaří. Chuť jsme si ale spravili třemi zápasy proti celkům ze spodku tabulky, kdy jsme postupně porazili Prostějov, Dolní Cerekev a nakonec i nováčka záložní tým z Maloměřic. Tyto výhry nás posunuly do boje o čelo tabulky. Dva důležité zápasy jsme bohužel na konci podzimní části nezvládli. Nejdříve jsme prohráli souboj v Kuřimi 32:30, kde také kvůli zranění kolene musel odstoupit Miloš Necid a do konce sezony jsme se museli obejít bez něj. Poslední utkání podzimu jsme na domácí půdě zakončili smolnou prohrou proti Ivančicím, které v průběhu zápasu vedly pouze jednou… a to bohužel až v poslední minutě, kdy vstřelily branku na 34:33. To znamenalo propad tabulkou, a mužstvo tak muselo přezimovat na 6. pozici. Ovšem ve vyrovnané špici tabulky jsme ztráceli stále jen 4 body na první místo.
V jarní části jsme toto umístění ale chtěli vylepšit. Na úvod nás opět čekala střetnutí s týmy bojujícími o záchranu – Juliánov a KP Brno B. Obě dvě utkání jsme dotáhli do čtyř brankového vítězství, ale výkon nebyl z naší strany vůbec přesvědčivý. Poté ale přišlo naše nejlepší utkání sezony proti pozdějšímu vítězi soutěže – Bohunicím, které na jaře prohrály pouze jednou, a to na naší palubovce. Pod výhru 30:26 se podepsaly nejen naše spojky Roub (8 branek) a Strašák (9 branek), ale i perfektní kolektivní výkon a bojovnost. Následovaly dvě těsné, ale důležité výhry proti Kostelci n. H a Olomouci. Touto sérií pěti výher v řadě jsme se dostali na dostřel 1. místa, na které jsme ztráceli pouhé dva body.
Bohužel v důležitém domácím utkání proti druhé Telnici jsme nezvládli poslední desetiminutovku zápasu, a i přes poločasové vedení 11:9 a i přes skvělý výkon našeho brankáře Poula jsme nakonec prohráli 23:28. A když jsme hned v následujícím kole prohráli na palubovce zachraňujícího se Prostějova, byl sen o 1. místě rázem pryč. Tým jakoby ztratil motivaci o co hrát a následující dvě utkání proti týmům ze spodku tabulky jsme najednou museli odehrát v hubené sestavě, kvůli velké spoustě „omluvenek“. V utkání proti předposlední Dolní Cerekvi to ještě na 2 body stačilo, kdy jsme brali těsnou výhru 31:29. Avšak zápas v Maloměřicích, kam jsme odjížděli pouze s jedinou spojkou, jsme i přes bojovný výkon celkem jednoznačně prohráli o 8 branek! Dvě kola před koncem jsme tak měli už jen jediný cíl a tím bylo 4. místo. To jsme si zajistili přestřelkou 38:33 proti Kuřimi, která byla po podzimu lídrem soutěže. Díky ostatním výsledkům jsme ale v posledním kole na půdě Ivančic mohli útočit i na 3. místo. Bohužel naše špatná obrana dovolila soupeři si hned od úvodu vybudovat velký náskok a my tak byli nakonec rádi, že jsme nedostali „čtyřicítku“. Sezonu jsme tak zakončili na slušném 4. místě se ziskem 28 bodů a zopakovali jsme tím umístění z loňské sezony.
Hodnocení herního projevu:
Brankařská dvojice Poul – Kotík byla jako již tradičně vyrovnaná a až na pár výjimek předváděli stabilní výkony. Ve dvou zápasech toto duo dokázal doplnit i mladík Kratochvíl, který dokázal zaskočit v případě nepřítomnosti některého z brankářů.
Obrana v podzimní části fungovala poměrně spolehlivě, kdy střed obrany zajišťovala dvojce Lečbych−Večeřa. Důležitým článkem byl i náš „specialista obranář“ Křibala, který byl většinou nasazen proti kanonýrům soupeře. Při vysunutém systému 1-5 byl platný i Bezděk, který svým pohybem dokázal narušovat soupeřovy spojky. Na toho jsme se ale mohli spolehnout pouze v jarní části soutěže. Naším největším neduhem byla však častá vyloučení, která pramenila z chyb na obraně. V této nelichotivé disciplíně jsme v letošním ročníku doslova kralovali, kdy jsme v první desítce měli hned 3 zástupce. Navíc duo Večeřa-Lečbych opanovalo první 2 pozice, což je určitě k zamyšlení. Ve druhé polovině sezony již ale naše obrana nebyla tak pevná a dostávali jsme spoustu branek… i proti slabším soupeřům. Průměrně jsme tak za 11 jarních kol posbírali 332 vstřelených branek, což je 30 obdržených branek na zápas, a to není malé číslo.
Naopak náš útok patřil k nejúdernějším v celé lize, a to hlavně díky našim ostrým spojkám. Tradiční kanonýři Večeřa a Strašák obsadili v tabulce střelců 5. a 6. místo. Navíc po zranění Necida dostala na levé spojce více prostoru naše předsezonní posila Roub, který zaznamenal v jarní části necelých 60 zásahů. A dále také z dorostu příchozí Babáček, který také dokázal, že branky střílet umí. Letos jsme se tak mohli spolehnout hned na několik ostrých spojek, které dokázaly vstřelit branku ze všech postů, což nám v minulých ročnících chybělo.
Ovšem obsazení postu střední spojky bylo letos složité. Kvůli zranění kolene nám hned v úvodu sezony vypadl Stupka. Toho v jarní části následoval tvůrce naší hry Šidlo, jehož výpadek byl opravdu znát.
Na postu křídel se nám letos vystřídala hned šestice hráčů. Nejstabilnější výkony podával ten nejzkušenější z nich – Živčic. Jeho brankový příděl byl konstantní a navíc jako jediný z celého týmu absolvoval všech 22 soutěžních utkání. Na postu pivota se objevoval vlastně jen jediný hráč – Lečbych, který již patří mezi tradiční opory. V několika zápasech jej dubloval i mladík Macoun, který s námi ale odcestoval jen k minimu zápasů.
Do útočné taktiky jsme se pokoušeli zapojovat i moderní styl, kterým je hra bez brankáře v 7 hráčích v poli. A i když na tomto herním prvku máme stále co zlepšovat, tak se jedná o docela účinnou zbraň, jelikož ji téměř žádný tým v druhé lize neaplikuje. Naopak neduhem v naší útočné hře jsou přechody do rychlého útoku. Jinak na hřišti o sobě hráči dobře vědí. Vždyť jádro týmu je již několik let bez výraznějších změn, a umí se tak na hřišti najít. Horší je to ale často se samotným provedením, kde přeci jen chybí častější tréninkové jednotky. I po silové stránce by to chtělo jisté zlepšení. V čem je ale tým silný je bojovnost, kdy jsme schopni ve vypjatých zápasech zabrat a poprat se o výsledek. Důležitá byla i dobrá nálada v šatně, která je vždy důležitým faktorem úspěchu.
Příchody a odchody:
Před sezonou náš tým doplnil na levé spojce Pavel Roub, který k nám přešel z Ledče nad Sázavou. Ten v úvodu sezony nedostával příliš prostoru, ale po zranění Necida byl jednou z hlavních střeleckých opor našeho mužstva. Také nás z dorostu doplňovala trojice hráčů – Buchta, Babáček a Hnízdil. První dva jmenovaní si v týmů určitě našli své místo a na hřišti dostávali šanci se předvést.
Po zranění se před sezonou vrátili i dva hráči – střední spojka Stupka a křídlo Fischer. Bohužel oběma se zranění hned po několika podzimních zápasech obnovilo a nemohli již dále nastupovat. Kvůli zranění ramene sezonu nedohrál také Šidlo, který se od příští sezóny bude věnovat již výhradně trenérskému postu.
Před sezonou naopak skončili mladí hráči Fiala, Frejlich a Ambrož, poslední jmenovaný se aktivně věnuje pískání což je pro oddíl také velmi důležité.
V příští sezoně doplní tým hned několik hráčů z dorostu na postu brankáře tým doplní věkově starší dorostenec Tomáš Krčál, který ještě bude sbírat zkušenosti na hostování v Dolní Cerekvi. Ze Zubří k nám budou hostovat naši dorostenci pivot Štěpán Fiala a spojka Vojtěch Svoboda. Další spojka Petr Kavka, přechází ze Zubří do Rožnova pod Radhoštěm a bude k nám moct hostovat až od jarní části soutěže. Otevřené jsou hostování našich odchovanců Drápeli a Janíčka, kteří hrají v extraligovém KP Brno, kteří by nám eventuálně mohli pomoci. Ještě je také otazník nad Filipem Svobodou který kvůli zdravotním problémům přerušil sportovní kariéru, určitě by to byl pro náš tým také posilou. Je nutné podotknout, že všichni tito hráči budou tým doplňovat, osu týmu budou tvořit čistě hráči kteří jsou v Meziříčí.
Realizační tým zůstává podobný, akorát hlavním trenérem bude Michael Bezděk a Ladislav Šidlo bude v pozici asistenta.
Cíle do příští sezóny:
V příští sezóně bychom chtěli navázat na předchozí 2 vydařené ročníky a umístit se opět na špičce druhé ligy. Je ale nutné zapracovat na tréninkové docházce, hlavně by se měl každý hráč více individuálně věnovat fyzické přípravě.
Muži přípravu zahájí 1. srpna, kdy se první týdny budou věnovat kondici a fyzické připravenosti. Jako již tradičně se zúčastníme turnaje v Třešti, který bude mít letos jubilejní 50. ročník (bohužel se jedná o ročník poslední L). Tento turnaj ale bude spíš teambuldingovou akcí. Ostré přípravné utkání sehrají 13. a 15. srpna proti Juniorce HC Zubří, která bude ve Velkém Meziříčí na soustředění. V závěru přípravy ještě sehrají muži přípravný turnaj. Novou sezónu odstartují muži utkáním 1.kola Českého poháru 31. srpna v Újezdu u Brna. První utkání soutěže čeká naše družstvo 22. září v Telnici v 17 hodin.
Hráli: Ondřej Poul, Libor Kotík, František Kratochvíl – Vítězslav Večeřa, Pavel Strašák, Ladislav Šidlo, Jakub Bezděk, Pavel Roub, Miloš Necid, Jan Lečbych, Jiří Kaštan, Pavol Živčic, Pavel Křibala, David Kubiš, Filip Macoun, Tomáš Pažourek, Dominik Buchta, Kamil Babáček, Radim Fischer, Tomáš Stupka, Trenér Ladislav Šidlo, asistent trenéra Michael Bezděk, vedoucí družstva Petr Kácal.
Konečná tabulka 2. ligy Jižní Morava – muži 2018/2019
Poz Družstvo Z V R P Skóre Body
 1. Tatran Bohunice 22 19 0 3 691:564 38
 2. Sokol Telnice 22 17 0 5 723:590 34
 3. HK Ivančice 22 16 0 6 660:559 32
 4. TJ Sokol Velké Meziříčí 22 14 0 8 659:631 28
 5. SK Kuřim 22 12 1 9 661:642 25
 6. TJ Sokol Kostelec n.H. 22 11 1 10 597:572 23
 7. TJ Sokol II. Prostějov 22 10 2 10 634:647 22
 8. SKKP Brno B 22 8 0 14 621:716 16
 9. HBC Olomouc 1966 22 7 1 14 620:659 15
10. SHC Maloměřice B 22 6 1 15 553:626 13
11. TJ Sokol Dolní Cerekev 22 5 0 17 514:632 10
12. Sokol Juliánov 22 3 2 17 528:623 8
Historie umístění družstva mužů ve II. lize
2018/2019:  4. místo
2017/2018:  4. místo
2016/2017:  7. místo
2015/2016: 12. místo
2014/2015:  1. místo
2013/2014:  3. místo
2012/2013:  7. místo
2011/2012:  6. místo
2010/2011:  9. místo
Výsledky TJ Sokol Velké Meziříčí – 2. liga mužů Morava Jih
Kolo Utkání Výsledek
 1. Juliánov – VM 26 : 28
 2. VM – SKKP Brno B 32 : 15
 3. Bohunice – VM 23 : 18
 4. TJ Sokol Kostelec n. H. – VM 30 : 31
 5. VM – HBC Olomouc 1966 36 : 26
 6. Telnice – VM 37 : 26
 7. VM – TJ Sokol II. Prostějov 29 : 26
 8. TJ D. Cerekev – VM 23 : 30
 9. VM – SHC Maloměřice B 35 : 27
10. SK Kuřim – VM 32 : 30
11. VM – Ivančice 33 : 34
12. VM – Juliánov 31 : 27
13. SKKP Brno B – VM 28 : 34
14. VM – Bohunice 30 : 26
15. VM – TJ Sokol Kostelec 30 : 29
16. HBC Olomouc 1966 – VM 31 : 33
17. VM – Telnice 23 : 28
18. TJ Sokol II. Prostějov – VM 32 : 30
19. VM – TJ D. Cerekev 31 : 29
20. SHC Maloměřice B – VM 30 : 22
21. VM – SK Kuřim 38 : 33
22. Ivančice – VM 39 : 29
Individuální statistiky hráčů TJ Sokol Velké Meziříčí – 2. liga mužů Morava Jih
Jméno Zápasů Góly Góly Ø branek Trestné
ze 7m hodů v poháru na zápas minuty
Vítězslav Večeřa 21 123/1 3 5,86 70
Pavel Strašák 20 120/50 7 6,00 36
Pavol Živčic 22 71 3 3,23 10
Pavel Roub 16 64 chyběl 4,00 2
Jan Lečbych 19 63/2 3 3,32 64
Jiří Kaštan 19 46 chyběl 2,42 4
Jakub Bezděk  8 39 chyběl 4,88 16
Ladislav Šidlo 16 29/3 chyběl 1,81 0
Tomáš Stupka  5 21/5 chyběl 4,20 0
David Kubiš 16 17 1 1,06 4
Kamil Babáček 12(+4 DC) 16 0 1,33 6
Radim Fischer  6 14 chyběl 2,33 2
Miloš Necid 10 12 0 1,20 18
Dominik Buchta 12 (+8 DC) 12/1 chyběl 1 0
Tomáš Pažourek 15  6 0 0,40 0
Libor Kotík 21  5 0 0,24 0
Filip Macoun  5  1 4 0,20 0
Kříbala Pavel 18  0 0 0,00 20
Poul Ondřej 21  0 0 0,00 0
Kratochvíl Frant. 3  0 chyběl 0,00 0
Pozn. DC – znamená počet zápasů v dresu Dolní Cerekve
10 nejlepších střelců ve 2. lize mužů JM 2018/2019
Pořadí Jméno Klub Počet branek
 1. Jiří Houček TJ Dolní Cerekev 150
 2. Jan Smékal TJ Sokol Kostelec na Hané 142
 3. Lukáš Missbach HK Ivančice 137
 4. Pavel Chýlek SK Kuřim 127
 5. Vítězslav Večeřa TJ Sokol Velké Meziříčí 123
 6. Pavel Strašák TJ Sokol Velké Meziříčí 120
 7. Zdenek Kukla Sokol Telnice 118
 8. David Číhal Handball club Olomouc 1966 112
 9. Lukáš Varhalík TJ Sokol Kostelec na Hané 110
10. David Popela Sokol Telnice 110
10 nejlepších střelců 7m hodů v 2. lize mužů JM 2018/2019
Pořadí Jméno Klub Počet branek
 1. Pavel Strašák TJ Sokol Velké Meziříčí 50
 2. Jiří Houček TJ Dolní Cerekev 40
 3. Tomáš Kalousek Sokol Juliánov 32
 4. Pavel Chýlek SK Kuřim 23
 5. Ondřej Řezník Tatran Bohunice 22
 6. Jiří Kosina TJ Sokol II. Prostějov 21
 7. Lukáš Říčař TJ Sokol Kostelec na Hané 20
 8. Josef Vykouřil SHC Maloměřice „B“ 17
 9. Adam Stein SKKP Handball Brno B 17
10. Jan Kopřiva SK Kuřim 16
10 nejtrestanějších hráčů 2. ligy mužů JM 2018/2019
Poř. Jméno Klub SUM – D+ – D – 2
 1. Vítězslav Večeřa TJ Sokol V. Meziříčí 70 – 0 – 3 – 30
 2. Jan Lečbych TJ Sokol V. Meziříčí 64 – 1 – 3 – 12
 3. Jan Kvasnička HK Ivančice 58 – 0 – 3 – 19
 4. Jakub Vraný Tatran Bohunice 42 – 0 – 2 – 16
 5. Robin Večeřa HK Ivančice 40 – 0 – 1 – 15
 6. David Palička TJ Sokol Kostelec n.H. 38 – 0 – 1 – 14
 7. Jiří Houček TJ Dolní Cerekev 38 – 0 – 2 – 14
 8. Lukáš Varhalík TJ Sokol Kostelec n. H. 36 – 0 – 2 – 8
 9. Pavel Strašák TJ Sokol V. Meziříčí 36 – 1 – 0 – 8
10. Petr Nagy TJ Dolní Cerekev 36 – 0 – 2 – 18
Ondřej Poul, foto Jaroslav Hugo

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru