Ouředníček odstartoval na Dakaru. Doprovází ho i rodina

dakar 2020_ourednicek_kripalMinulou neděli odstartoval historicky první ročník Rallye Dakar na území asijského kontinentu. Tým Ultimate Dakar Racing s posádkou Tomáš Ouředníček a David Křípal je na první ostré kilometry připraven. I když poslední přípravy a technické přejímky byly hektické nejen kvůli logistickým komplikacím v Džiddě.
Saudská Arábie se snaží účastníkům 42. ročníku ukázat co nejvlídnější tvář.

I tak ale provázejí dakarskou premiéru v této zemi komplikace spojené s nezkušeností s takovou akcí. „Předstartovní logistika je tu nesmírně náročná. Jednotlivá místa jsou od sebe příliš vzdálena, takže to nejde jinak než auty. Jenže město ucpávají časté zácpy. Při cestě na slavnostní startovní rampu jsme dokonce museli s Davidem využít malou týmovou motorku, jinak bychom ji asi nestihli. Vypadali jsme při tom podle pohledů okolo dost komicky,“ směje se pilot Tomáš Ouředníček. Časté stížnosti závodníků na složitou logistiku místní pořadatelé přijímají s tím, že to dělají poprvé a stále se učí.
Prodlevy provázely i páteční technické přejímky závodního Fordu Ranger Dakar. Posádka z nich dokonce musela odejít na brífink pro závodníky, a když se vrátila, ještě nebyly hotovy. „Když jsme byli konečně hotovi, bylo město opět totálně zacpané. Tak jsme požádali pořadatele, abychom mohli nechat auto na stadionu, s tím, že přejedeme na parkoviště závodních strojů až ráno. Jsem rád, že nám vyhověli,“ shrnul přejímky Tomáš.
V sobotu si ale všichni účastníci závodu mohli již užít slavnostní zahajovací rampu. Ta ovšem nepřinesla emoce a nadšení srovnatelné s ročníky v Jižní Americe. „Pozvaní hosté raději využívali VIP prostory uvnitř v budově. Ale užili jsme si krásné projekce a já hlavně přítomnost rodiny. Jsem moc šťastný, že jsem měl komu zamávat,“ podělil se o dojmy Tomáš Ouředníček.

První etapa Dakaru 2020 posádky Ouředníček­‑Křípal: Bloudění, defekty i pokora

Úvodní měřený úsek Džidda–Vadž s délkou 319 kilometrů byl pro Tomáše s Davidem a jejich Ford Ranger malým očistcem. Hledání správné trasy bylo jen začátkem řetězu problémů, které mohly skončit i vypadnutím posádky. Naštěstí je čeští bojovníci překonali a skončili v první etapě na 55. místě v hodnocení aut.
„Ale dojeli jsme do cíle. Výsledek je samozřejmě katastrofální. Ale není to nic fatálního. Viděli jsme na trati spoustu odstavených motorek i čtyřkolky. Taky shořelé auto. A třeba náš kamarád a jeden z favoritů soutěže Jakub Przygonski s MINI smutně seděl u auta a dlouho bezmocně čekal na rychlou asistenci. Přišel tak o naděje na dobré umístění v tomto dakarském ročníku. Prostě pro spoustu posádek to bylo mnohem horší než pro nás. My jsme to na úvod trochu zkonili, ale ještě máme dalších jedenáct dní na to, abychom to napravili. My jsme zvyklí se probíjet zezadu,“ uzavírá odhodlaně první závodní den Tomáš Ouředníček.
Pondělní druhá etapa Vadž – Neom byla na trati s měřeným úsekem dlouhým 367 kilometrů s rozmanitou tratí s kameny i pískem.
Připravila: Iva Horká,
zdroj a foto: ultimatedakar.cz

    Reklama
  • Servis lesni techniky
  • Grilovani
  • Malirstvi
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru