Výchova dětí v rodině podle Kamevédy

KamevedaDíl 5.

Domnívám se, že úkolem rodičů je zvolit pro děti optimální vzdělávací strategii zohledňující zamýšlenou kariéru. Je prozíravé osvobodit děti od břemene drilování nesmyslného učiva, které je pro budoucí život k ničemu, a ušetřený čas investovat například do cizích jazyků.

Mnohé učivo v dnešních školních osnovách, zvlášť v matematice nebo v češtině, je vyloženě zbytečné. Myslím tím všechny ty vidy dokonavé a nedokonavé. Je škoda mařit čas těmito překonanými nesmysly, protože čas je v celém průběhu mládí strategickou surovinou, kterou není možné plýtvat. Některé špičkové české školy například rezignují na výuku češtiny, ale orientují se na anglickou, tzv. mezinárodní maturitu a další cizí jazyky, plus kvalitní náplň stěžejních studijních předmětů. To je schéma moderní výuky.
Zopakujme si tedy, jak bychom měli při stimulování výuky cizích jazyků u svých dětí nejlépe postupovat.
1. Je důležité zahájit výuku již v útlém dětství, dát dětem příležitost naposlouchat si cizí jazyk, dostat jeho melodii pod kůži, aby ho jednou mohly zvládat na excelentní úrovni. Kontakty s originálním cizím jazykem je důležité mít už v období do dovršení devíti měsíců věku.
2. Je přínosné, aby děti byly v kontaktu s rodilými mluvčími. Nejlepší je osobní kontakt, ale někdy postačí i sledováním filmů nebo písniček v původním znění.
3. Výuka by měla probíhat permanentně, nejlépe každý den alespoň několik minut.
4. Jakmile si dítě osvojí pokročilejší slovní zásobu, je účelné dopřát mu možnost třeba jen krátkodobého vycestování do míst, kde se hovoří jazykem, který se učí, aby se mohlo lépe rozvinout v jeho používání.
5. Na dobré základy je možné navázat na cizojazyčných středních školách, které poskytují studentům v rámci výuky rodilé mluvčí a kde je studium završeno mezinárodní maturitou. Ta umožňuje snadnější přechod na zahraniční vysokoškolské studium, kde lze dokončit excelentní zvládnutí cizích jazyků.
6. Děti odcházející už v průběhu dětství do světa dělat kariéru jsou pak nuceny komunikovat v cizím prostředí nejčastěji angličtinou, čímž dojde k dokonalému celoživotnímu osvojení.

Heslo na závěr

Moderní rodiče aspirují v rámci rodinné a školní výchovy na víc, než je pouhé získání souboru ucelených, leč stěží využitelných znalostí potvrzených maturitním vysvědčením nebo diplomem z vysoké školy. Dnešní svět žádá brilantní a v praxi okamžitě využitelné dovednosti. Cizí jazyky náleží v k těm nejdůležitějším a nejuniverzálněji využitelným dovednostem v moderním světě.

Hlavně se toho nesmíme bát

Rodiče se často obávají, že nebudou dostatečně kvalifikovanými učiteli a že udělají víc chyb než užitku. Ale je třeba hlavně nějak začít. Stačí krátké říkanky, jednoduché písničky, skládání jednoduchých vět a odpovídání. Když k tomu přidáme občas film v originálu, nebo nahrávku s cizojazyčnými titulky, kterou si můžeme zastavit, pomalu pročíst a pak poslouchat, budeme zaručeně s dítětem na dobré cestě.

Prozíravost je namístě

Když vychováváme dítě, je užitečné se zamyslet a pokusit se trošičku si zavěštit o letech budoucích. Z hlediska efektivní rodinné výchovy není až tak důležité, jaký je svět dnes. Spíš je určující, jaký bude za dvacet nebo třicet let. V té době bude většina lidí zaměstnána v profesích, které dnes ještě neexistují. Proto je určitě prozíravé zajímat se nejen o angličtinu nebo němčinu, ale znovu o ruštinu, čínštinu a další exotické jazyky, jejichž význam v budoucnu poroste.

Zdroje

– Karel Král, Angličtina už nestačí, znalost dalšího jazyka je nutná. Magazín o vzdělávání a profesním růstu, Kariéra speciál, příloha Hospodářských novin 14. 11. 2018, s. 1 – 11
https://www.doublebubble.cz/cz/cizi­‑jazyky­‑a-male­‑deti­‑co­‑je­‑a-co­‑neni­‑mytus/ 
https://finance.idnes.cz/cizi­‑jazyky­‑zamestnani­‑pracovni­‑uplatneni­‑fkg-/podnikani.aspx?c=A161124_2287969_podnikani_kho 
https://www.porg.cz/cz/praha­‑krc/gymnazium 
https://www.englishcollege.cz/ 
Pavel Zacha, autor Kamevédy
Více na webu či Facebooku Kamevéda

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru