Kamevéda je nejen pro děti, ale i pro dospělé a seniory

KamevedaDíl 7.

Když jsme tvořili definici Kamevédy, logicky jsme věnovali největší pozornost dětskému věku. Nejprve jsme se zabývali především tvorbou pohybového i komplexního potenciálu dle náročných požadavků dnešní doby.

Když bylo zřejmé, že dosažení úspěchu touto metodou je reálné a že výchovný systém v reálu opravdu funguje, vyvstaly otázky, co dál? Jak pokračovat? Na co se dál zaměřit?
Když jsem se na toto téma bavil s PaedDr. Zdeňkem Haníkem, Ph.D., Který je kromě svých vysokých funkcí ve volejbalu také místopředsedou Českého olympijského výboru, vyslechl jsem si následující:
„Připouštím, že Kamevéda může být formou výchovy, která skutečně s velkou pravděpodobností umožní řadě dětí vystoupat až na ten pomyslný sportovní Olymp ve vybraném druhu sportu. V tom problém nevidím. V čem ale problém naopak vidím, to je moment, kdy si mladý člověk sáhne na nějaký významný sportovní úspěch, a to všechno, co pak následuje – pozornost, média, peníze, možnosti, sláva…, ho doslova semele. Z pozice trenéra reprezentace i předsedy svazu jsem měl blízko například k naším nejúspěšnějším beach volejbalistkám. A bohužel musím konstatovat, že některé z nich tu obrovskou životní proměnu rozhodně neustály. Úplně se jim rozpadl osobní život, vydělaly a hned přišly o peníze. A řekl bych, že před oním dosažením úspěchu byly mnohem šťastnější. Pojďme se zabývat nejen tím, jak dosáhnout sportovního úspěchu, ale také problémem, co s ním. Výchovou silné osobnosti, která tu dramatickou životní změnu ustojí a dokonale využije ve svůj prospěch. Tomu se nikdo nevěnuje a přitom se jedná o velký problém“
Od té doby uběhla řada let a my se dnes skutečně zabýváme i tím, jak si nejlépe počínat na vrcholu životních sil v rané dospělosti, jak zvládnout ukončení kariéry a následující život. A s tím nerozlučně rezonuje i období pozdějšího věku a stáří. A tomu tématu bych se chtěl tentokrát věnovat.
Vycházím z teze, že život úspěšného člověka, který dosáhl na vysněnou metu, pro což začal tvrdě a systematicky pracovat už v dětství, stojí na velice pevných základech. Oproti ostatním má výhodu, že díky vytvořenému potenciálu své osobnosti a řadě ceněných dovedností získal skvělou pozici na trhu práce. Prošel sofistikovaným výchovným procesem a velice dobře chápe, že jen dlouhodobá tvrdá a precizní práce přináší kvalitu, která jde v moderním světě na dračku. Může být už těsně po dvacátém roku věku velice solidně finančně zajištěný, známý na veřejnosti, může se opřít o neocenitelné životními zkušenosti. K tomu vykonává jako profesi něco, co provádí odmala jako svou zálibu. Jeho džob ho tedy většinou stále baví, inspiruje a naplňuje. A protože to vlastně je jednou z podmínek sportovního úspěchu, těší se i značné fyzické odolnosti, kondici, otužilosti a pevnému zdraví. To sice mnohdy ve vrcholovém sportu trpí, ale přičtěme adaptaci na tyto požadavky od útlého mládí i špičkovou lékařskou péči, která je poskytována sportovcům nejlepších světových soutěží jako běžný standard (především v západní Evropě či v zámoří), přičtěme motivaci k velkým investicím do regenerace a zdraví obecně. Při troše štěstí může s takto rozdanými kartami končit po kariéře v mnohem lepším zdravotním stavu, než jeho vrstevníci, kteří vyrůstali pod tzv. „klasickou“ výchovou.
Abych tuto úvahu zkrátil a dopracoval se k podstatě věci, můžeme se domnívat, že podobní jedinci mají velkou šanci dožít se bez vážnějších omezení a v plné činorodosti velice vysokého věku. Z tohoto důvodu definice Kamevédy končí následovně:
„…Smyslem Kamevédy je prožít zajímavý, aktivní a smysluplný život s velkými ambicemi a v plné síle od narození až do sta let.“
Tato teze by klidně mohla tvořit nadpis tohoto článku. No řekněte sami, nezní to atraktivně? Nechtěli byste dopřát něco podobného svým dětem, ale třeba i sobě?
My, starší ročníky, jsme ničím podobným neměli šanci projít. Přesto mám důvod vycházet z přesvědčení, že ani pro nás není nic ztraceno. S každým dalším rokem se mi totiž potvrzuje, že velká část principů Kamevédy, zvlášť mechanismy týkající se rozvoje osobnosti, fyzické kondice a zdraví, fungují v každém věku. V každém věku a za jakémkoliv stavu fyzické i psychické stránky člověka, se lze až dramaticky zlepšovat. Nikdy a na nic není pozdě. Vždy je možné zvýšit kvalitu svého života. Je fakt, že stáří nelze odmítnout ani popřít. Ale osoby dřívějšího data narození disponují oproti těm mladším i celou řadu výhod. Mám tím na mysli především životní zkušenosti, trpělivost, rozvážnost, ale i podrobnou znalost svého těla i ducha. Mají víc času se nad většinou dějů hlouběji zamýšlet než v překotném mladém věku. Mají víc prostoru jít do hloubky a pochopit samou podstatu a logiku dějů kolem nás i v nás. A pokud se přidá vhodná motivace, lze se přiblížit stavu, kdy můžeme v některých oblastech dosáhnout vyšší kvality, než se nám to dařilo v mladém věku. Zní to možná neuvěřitelně, ale při zachování určitých postupů a zásad to skutečně může fungovat. Jak na to, o tom zase něco víc v příštím čísle.
Pavel Zacha, autor Kamevédy
Více na webu či Facebooku Kamevéda

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru