Představujeme šachové oddíly…

vlajka-oudolenŠK Sokol Oudoleň

Jestli si některý z vysočinských šachových oddílů zaslouží skutečně obdiv, pak je to rozhodně právě ten, o kterém tu dnes pojednáme.
Oudoleň, to je docela malá obec na Havlíčkobrodsku. Dostanete se do ní nejlépe po silnici ze Žďáru směrem na Polničku, Račín, Vepřovou a Havlíčkovu Borovou.

Je situována v nadmořské výšce 550 metrů a obývá ji pouhých 377 obyvatel. Má však i vlastní obecní úřad, základní školu a mateřskou školku, prodejnu smíšeného zboží COOP, poštu Partner, knihovnu, kulturní dům, pohostinství, tenisové kurty, koupaliště, hřiště na volejbal a nohejbal atd. Je členem svazku obcí s názvem Podoubraví, jehož územní osu vytváří řeka Doubrava a který organizačně spadá pod město Chotěboř. Samotnou vsí však protéká jen Oudoleňský potok, zvaný též Oudoleňka; to je ovšem vodoteč pozoruhodná poměrně hojným výskytem dnes už dosti vzácné střevle potoční. Někdejší starosta obce Václav Augustin je slavným, uznávaným chovatelem dravců, renomovaným sokolníkem, myslivcem a lesákem. Vyšly mu už i tři knihy s příslušnou tematikou: Tragédie u jestřábů na hnízdě (i v angličtině a němčině), V zajetí lovecké vášně a V zajetí sokolnictví. Podporuje také místní sport, konkrétně i šachy.
V roce 2009 založili agilní a obětaví manželé Milan a Kateřina Chvojkovi dětský šachový kroužek. Samotná zdejší ZŠ ostatně přijala za svůj i známý projekt „Šachy do škol“, a to v rámci specializovaných programů na internetu (www.learningchess.net). Děti se učí základy, nabývají znalosti, osvojují si strategii i taktiku královské hry, řeší situační diagramy. V této činnosti oudoleňští žáci dokonce dosáhli až na 2. místo v rámci celé republiky, když je předstihli jen jejich vrstevníci z Českých Budějovic!
Plody této dlouhodobé práce s mládeží se naplno projevily v roce 2018, kdy zde pod ochrannými křídly Sokola založili úplně nový šachový oddíl. Ten byl krajským svazem přiřazen do Regionální soutěže Vysočina/Východ (RSV). Ve své první soutěžní sezóně 2018/2019 sice platil nováčkovskou daň, když mezi šesti kluby skončil smolně na posledním místě, ale dnes už se situace mění. Teď je tomu prostě jinak… Oudoleňští nadšenci totiž již dvakrát porazili onu nikterak slabou Bystřici nad Pernštejnem a nyní zle zatápějí i ostatním soupeřům. Jejich tým dokonce obsadil 1.místo mezi družstvy na „Turnaji šachových mušketýrů“, který se konal v září loňského roku ve Žďáře. Intenzivní trenérská práce svérázného Milana Chvojky, jenž je hrajícím kapitánem jejich skvadry, je více než zřejmá – a velice rychle přináší své efektivní plody!
Popularita šachů je v Oudoleni i ve vedlejším Slavětíně opravdu značná – asi tak jako je značná např. popularita discgolfu v Kobylí na Břeclavsku. Tento specifický druh sportu prostě přijala obec v obou případech za svůj, tj. jako svůj profilový a preferovaný. Šachklub v Oudoleni má teď mnoho mladých a talentovaných hráčů, z nichž si může vybírat. Členská základna je tu skutečně obdivuhodná.
Na jaře 2018 se v sále kulturního domu uskutečnil I.ročník místního turnaje „O pohár starosty obce Oudoleň“, jehož se zúčastnilo celkem 34 borců – dospělých i dětí. Vloni se aktuálně musel název akce mírně pozměnit: teď zněl „O pohár starostky…“; nu a druhý ročník přivábil 30 hráčů – 14 dospělých a 16 dětí. Nadšené a obětavé manželky a maminky upekly pro přítomné šachisty skutečně mňamózní pohoštění ve formě rozličných dobrůtek. Poté se pokračovalo při občerstvení v přilehlé hospodě paní Stránské.
Místní děti také cestují na turnaje tzv. Žákovské šachové ligy, například do Světlé nad Sázavou, do Lipnice n. Sáz. a do Náměště nad Oslavou. Ale i jinam.
Nezbývá než mladým oudoleňským borcům a borkyním plus jejich vedoucímu popřát stálý, neutuchající entuziasmus a z něj pramenící další sportovní úspěchy…

Vladimír Pařil

Václav Augustin.

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru